Verenigde Staten spreken opnieuw veto uit over staakt-het-vuren in Gaza

© Angela Weiss / AFP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 21 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Twee aanhoudingen voor dodelijke schietpartij na Super Bowl

» Rusland bestempelt Radio Free Europe/Radio Liberty als ‘ongewenst’

Het is de derde keer dat de VS een veto over Gaza uitspreken

De Verenigde Staten hebben dinsdag hun veto uitgesproken over VN-resolutie waarin een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren werd geëist in de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Dat meldt Al Jazeera. De stemming in de vijftien leden tellende VN-Veiligheidsraad was dertien tegen een, met een onthouding van het Verenigd Koninkrijk.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De stemming weerspiegelt volgens Al Jazeera de brede steun voor het beëindigen van de meer dan vier maanden durende oorlog . Het was het derde veto van de VS tegen een resolutie van de Veiligheidsraad waarin een staakt-het-vuren in Gaza werd geëist. Volgens de Amerikaanse regering zou de resolutie de pogingen om een deal te sluiten tussen de strijdende partijen belemmeren.

‘We geloven nog steeds niet dat dit het juiste moment is voor een algemeen staakt-het-vuren dat Hamas de controle laat behouden en de verantwoordelijkheid voor het vrijlaten van de gijzelaars wegneemt,’ zei John Kirby, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, na de stemming. Dit terwijl de resolutie een oproep tot de ‘onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars’ bevatte.

Recent verschenen