Wagner-leider Prigozjin vermoedelijk omgekomen bij vliegtuigcrash in Rusland

© Telegramkanaal Razgruzka_Vagnera / AP

The Moscow Times

| Moskou | Joep Harmsen | 24 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Noord-Korea maakt mislukte lancering spionagesatelliet bekend

» VS: Rudy Giuliani geeft zichzelf aan bij de autoriteiten in Georgia

Ook Wagner-oprichter Oetkin zou zijn omgekomen

Een vliegtuig met daarin Jevgeni Prigozjin, de leider van het huurlingenleger Wagner, is neergestort ten noordwesten van Moskou. Dat meldde het Russische ministerie van Noodsituaties woensdag op Telegram. De waarschijnlijke dood van de aan het Kremlin gelinkte zakenman, wiens huurlingenleger een leidende rol speelde in de oorlog tegen Oekraïne, komt bijna twee maanden na zijn afgebroken opstand tegen de militaire leiding van Rusland, schrijft The Moscow Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens de autoriteiten zijn alle tien mensen aan boord van het privévliegtuig omgekomen toen het neerstortte in de buurt van het dorp Koezjenkino in de regio Tver. Het Russische staatsluchtvaartagentschap Rosaviatsia publiceerde de vluchtlijst op Telegram, waarop werd bevestigd dat Prigozjin een van de mensen aan boord van het vliegtuig was.

Naast Prigozjin zou ook Dmitri Oetkin in het vliegtuig hebben gezeten. Oetkin speelde als medeoprichter en topcommandant een cruciale rol binnen Wagner. Het Russische persbureau Interfax meldde later dat de zoekoperatie is beëindigd en dat de lichamen van alle tien passagiers uit het wrak zijn geborgen.

De oorzaak van de crash blijft onbekend. Maar op het aan Wagner gelinkte Telegramkanaal Grey Zone werd beweerd dat het vliegtuig was neergeschoten door de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger. Deze informatie kon niet worden geverifieerd, voegt The Moscow Times toe.

Lees ook:

Recent verschenen