Witte Huis: hulp aan Oekraïne dreigt dit jaar op te raken

© Mandel Ngan / AFP

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 05 december 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Jongere zus Fidel en Raúl Castro overleden

» Tientallen doden bij Israëlische luchtaanvallen op scholen in Gaza

Volgens de regering moet het Congres nieuwe hulp goedkeuren

De Amerikaanse hulp aan Oekraïne dreigt op te drogen. Daar heeft het Witte Huis het Congres maandag in een brief voor gewaarschuwd, zo schrijft The New York Times. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zal dinsdag in een videoboodschap lobbyen voor een nieuw steunpakket van bijna 106 miljard dollar voor Oekraïne.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In de brief benadrukte het Witte Huis het belang van militaire en economische hulp aan Oekraïne. Volgens de regering zullen inspanningen van Oekraïne om zichzelf te verdedigen tegen Rusland zonder die hulp tot stilstand komen. Als het Congres namelijk te lang wacht, zullen de VS aan het eind van het jaar geen geld meer hebben om wapens en hulp naar Oekraïne te sturen.

Het geld dat de VS hebben gebruikt om de Oekraïense economie overeind te houden is al op, zo zegt de regering, en ‘als de Oekraïense economie instort, zullen ze niet in staat zijn om te blijven vechten, punt uit’. Bij de Republikeinen is toenemende kritiek over de omvang van de hulp voor Oekraïne, zeker omdat er te weinig vooruitgang in het tegenoffensief zou zitten.

Lees ook:

Recent verschenen