Zelensky bezoekt bevrijd Cherson

© EPA / PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

360 Magazine

| Amsterdam | 15 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Amazon schrapt circa 10.000 banen

» Trump gaat voor nieuw presidentschap

De herovering van de Oekraïense stad wordt groots gevierd

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een bezoek gebracht aan de onlangs bevrijde stad Cherson. Er ligt een moeilijk pad voor ons,  zei hij over de wederopbouw van de stad, volgens de BBC. Vorige week kondigde Rusland aan zich terug te trekken uit de gelijknamige hoofdstad van regio Cherson, wat betekende dat ze de enige grote stad die ze sinds de invasie veroverd hadden moesten prijsgeven.

Hoewel sociale media overspoeld worden met beelden van Oekraïense militairen die door juichende mensen met vlaggen onthaald worden, heeft de terugtrekking van de Russische troepen ook een donkere kant onthuld. Volgens Zelensky zijn er tot op heden vierhonderd oorlogsmisdaden gedocumenteerd in het gebied en is er sprake geweest van executies van burgers.

Desondanks heeft de herovering van Cherson Oekraïne een impuls gegeven. Vrijdag kondigde de Oekraïense militaire opperbevelhebber Valeri Zaloezjny aan, mede gesterkt door de recente successen van zijn strijdkrachten, dat het land niet zal onderhandelen met Rusland zolang zij nog delen van Oekraïne bezetten.

Lees ook:

Recent verschenen