Zuid-Koreaans hof: Japan moet compensatie voor troostmeisjes betalen

© Yonhap / EPA

The Japan Times

| Tokio | Boris van der Spek | 24 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Na Polen ook Hongarije: EU geeft bevroren fondsen vrij

» Wapenstilstand Gaza later ingegaan vanwege nieuwe eisen van Hamas

Het gaat om zestien vrouwen die in bordelen moesten werken

Een Zuid-Koreaans hof heeft Japan donderdag veroordeeld tot het betalen van compensatie aan een groep van zestien vrouwen die gedwongen werden te werken in Japanse bordelen in oorlogstijd. Dat meldt The Japan Times. De kwestie over deze ‘troostmeisjes’, die in oorlogstijd seksueel misbruikt, verdeelt de twee landen nog altijd.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De erfenis van de Japanse koloniale overheersing van 1910-1945 over het Koreaanse schiereiland is voor beide partijen een groot thema, zeker omdat veel overlevende ‘troostvrouwen’ nog steeds een formele verontschuldiging en compensatie van Japan eisen. De zestien slachtoffers dienden de aanklacht in 2016 in en wilden elk 200 miljoen won (155.000 dollar) schadevergoeding. Een lagere rechtbank verwierp de zaak in 2021, omdat Japan niet aangeklaagd zou kunnen worden.

Het Hooggerechtshof van Seoel draaide de beslissing van de lagere rechtbank echter terug en erkende de rechtsbevoegdheid van Zuid-Koreaanse rechtbanken over de Japanse regering als gedaagde. Japan heeft de Zuid-Koreaanse ambassadeur na de uitspraak ontboden uit protest. Volgens het land is de kwestie geregeld onder een verdrag uit 1965 en moeten de landen vooruitkijken.

Lees ook:

Recent verschenen