Afrika


Skateboarden 
in Oeganda: 
vallen en opstaan

9 juni 2017 - 07:00
In Oeganda, waar twee derde van de bevolking onder de 24 jaar is, leek het skateboarden een vliegende start te maken. Maar een hardnekkige vete houdt de ontluikende scene in haar greep.

Experiment in Niger: amnestie voor Boko Haram

29 mei 2017 - 16:00
Omdat de militaire aanpak van Boko Haram faalt, probeert de overheid in Niger een nieuwe tactiek. Strijders wordt gevraagd zich over te geven, in ruil voor re-integratie.

Op naar een grenzeloze wereld (te beginnen met Afrika)

16 mei 2017 - 16:00
Als Afrikaan ben je tegenwoordig bij geen enkele grens meer welkom, zelfs niet in Afrika zelf. Daar moet verandering in komen, vindt de Kameroense filosoof Achille Mmembe.

Pastoor opgegeten door krokodil?

16 mei 2017 - 07:00
Meerdere Afrikaanse en internationale boulevardbladen meldden afgelopen weekend dat een Zimbabwaanse pastoor werd aangevallen en opgegeten door drie krokodillen toen hij in een Zuid-Afrikaanse rivier aan gelovigen probeerde te demonstreren hoe Jezus over het water liep.

Teruggevonden in een rioolbuis

4 april 2017 - 07:00
In de mortuaria van Zuid-Afrika blijven jaarlijks duizenden personen ongeïdentificeerd. Niet alleen uit het land zelf, maar ook uit de rest van het continent.

Jonge computercodekampioen uit Kameroen zit nu zonder internet

20 februari 2017 - 07:00
Nji Collins Gbah uit Kameroen is de eerste Afrikaanse winnaar in Googles jaarlijkse Code-in Competitie, een prestigieuze onlinewedstrijd in computercode schrijven voor jongeren tussen de dertien en zeventien jaar. Inmiddels heeft de regering van Kameroen het internet in zijn woonplaats afgesloten, schrijft Quartz Africa.

Dit slimme vest ontdekt longontsteking sneller dan een arts

23 januari 2017 - 08:00
Van de 900.000 kinderen onder de vijf die jaarlijks sterven, overlijdt het merendeel niet aan malaria of aids, maar aan longontsteking. Twee jonge ingenieurs uit Oeganda hebben een slim vest ontwikkeld dat longontsteking sneller diagnosticeert dan een arts, schrijft Courrier International .

Afwezige overheid? Dan doen de Algerijnen het zelf wel

17 januari 2017 - 18:00
Omdat de Algerijnse overheid het laat afweten, zijn zeven dorpen in de noordelijke provincie Kabylië overgegaan tot zelfbestuur. De afgelopen jaren werden al tal van voorzieningen gerealiseerd, zoals stromend water en afvalrecycling. De volgende stap is een museum om toeristen te trekken.

De heldhaftige bibliothecaris

3 januari 2017 - 08:00
De legendarische stad Timboektoe in Mali viel begin 2012 in handen van Toearegrebellen en de extremisten van Ansar Dine, een afsplitsing van Al-Qaida. Weerzinwekkende executies en plunderingen volgden en er werd gevreesd voor de vernietiging van eeuwenoud cultuurgoed. Eén man wist honderdduizenden manuscripten te redden, meldt National Geographic .

360 Blendle Top Tien van 2016. Op 2: De avocado: Oergezonde waterslurper

30 december 2016 - 18:00
De avocado is hét lievelingsvoedsel van dit moment, geliefd om zijn gezonde vetten bij vegetariërs en andere bewuste eters. Maar de massale consumptie van avocado’s is desastreus voor het milieu.

Afrika » Archief