1. Hoog tijd voor een nieuwe wereldkaart

Quartz

| New York | Parag Khanna | 22 augustus 2016

Grote stedelijke agglomeraties vormen de nieuwe centra van de wereldeconomie, stelt Parag Khanna in zijn boek Connectography. Steeds vaker verdringen ze landen naar de achtergrond.

Steden bieden het meest stabiele en duurzame sociale samenlevingsverband dat de mensheid ooit heeft gekend: organisatievormen die de door hen gedomineerde naties en wereldrijken vaak overleven. De stad is tegenwoordig wereldwijd de belangrijkste economische en demografische eenheid. En de status van een wereldstad is, zoals de socioloog Christopher Chase-Dunn schrijft, niet afhankelijk van inwonertal of oppervlakte maar van het economisch belang, de nabijheid van groeizones, de politieke stabiliteit en het vermogen om vreemd kapitaal aan te trekken. Goede netwerken zijn dus belangrijker dan omvang. Het is dan ook veel te simpel om steden op een landkaart simpelweg weer te geven als identieke zwarte stipjes.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid