• Global Times
  • Reader
  • 1. Peking stelt zijn voorwaarden

1. Peking stelt zijn voorwaarden

Global Times | 29 april 2017

China zal de veiligheid van Noord-Korea garanderen als het land zijn nucleaire ambities opgeeft.

De spanning neemt toe op het Koreaanse schiereiland, met als risico dat de situatie plotseling uit de hand loopt. Het regime in Pyongyang, dat zich in het oog van de orkaan bevindt, loopt het grootste gevaar. Het moet een manier vinden om uit deze impasse te raken.

Het eerste doel van het nucleaire bewapeningsprogramma van Noord-Korea is de bescherming van het regime. Noord-Korea zou zich op voet van gelijkheid tot de Verenigde Staten willen verhouden en als een mondiale kernmacht willen worden beschouwd. Het atoomwapen zou zijn totale autonomie moeten garanderen en ervoor moeten zorgen dat iedereen zijn grillen voor lief neemt. Het denkt zelfs dat sommige landen zijn nucleaire afschrikkingsmacht zouden kunnen ‘kopen’, wat talrijke mogelijkheden voor economische ontwikkeling zou scheppen.

Er komt een dag dat Noord-Korea zich zal verzoenen met de rest van de wereld

Dit is een heilloze weg, zoals we al twintig jaar kunnen constateren. Dat men zich eraan blijft vastklampen door middel van proeven met middellangeafstandsraketten heeft geen enkel nut.

Noord-Korea zal zijn nucleaire kernwapenprogramma vroeg of laat moeten beëindigen, dat een pure utopie is gezien de zwakke positie van het land en de veroordeling van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zelfs als het daarmee geen militaire aanval van de VS zou uitlokken, maar alleen langdurige sancties, zou het land daar niet tegen bestand zijn. Het is vrijwel het meest geïsoleerde land ter wereld en volledig op zichzelf teruggeworpen. Een moderne staat kan op die manier niet overleven.

Er komt een dag dat Noord-Korea zich zal verzoenen met de rest van de wereld. Daartoe zal het land zelf de eerste stap moeten zetten. En als het zich openstelt voor de buitenwereld zal het een zekere invloed van de grootmachten moeten accepteren.

Ook al brengt het openstellen van het land risico’s van interne instabiliteit met zich mee, op zichzelf teruggeworpen blijven biedt geen enkele hoop. Om de risico’s van de openstelling te beperken zal Pyongyang een nieuw strategisch plan moeten ontwikkelen en politieke bondgenoten moeten zoeken die een zo zacht mogelijke landing kunnen garanderen.

Sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) zijn China en Noord-Korea verbonden door bloed. Daarna hebben diverse factoren, zoals ernstige meningsverschillen over de nucleaire kwestie, de strategische verhoudingen tussen Pyongyang en Peking verstoord. Een herwaardering van het belang van deze relaties zou de sleutel kunnen zijn voor het oplossen van de huidige problemen. China, inmiddels de tweede economie ter wereld, beschikt sinds het begin van zijn moderne geschiedenis over ongekend veel macht. Als de twee landen een nieuw en solide strategisch bondgenootschap zouden sluiten, zou China Noord-Korea veiligheidsgaranties kunnen bieden en het land ook kunnen helpen bij de revitalisering van zijn economie.

Er is niemand in China die het Noord-Koreaanse regime omver wil werpen en de Chinese autoriteiten zouden dat ook nooit toestaan. Om die reden zou China als ‘achtervang’ kunnen fungeren die de politieke stabiliteit van Noord-Korea garandeert nadat dat land zich voor de buitenwereld heeft opengesteld.

Beste keus

Peking, dat een strikt non-interventiebeleid voert ten aanzien van de binnenlandse aangelegenheden van andere landen en hecht aan een vriendschappelijke band met Noord-Korea, zou nooit toestaan dat Pyongyang zijn onafhankelijkheid verliest. Dus als de internationale gemeenschap het Chinese standpunt deelt, zal Noord-Korea op de steun van China kunnen rekenen om uit de nucleaire crisis te raken en opent zich een mooi perspectief voor Noord-Korea om een normaal land te worden.

De Chinese houding ten opzichte van de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland is onwrikbaar, en Peking zal niet meer toestaan dat Pyongyang doorgaat met het testen van kernraketten; in dit opzicht zijn China en de VS steeds meer dezelfde mening toegedaan.
Desondanks staat China een vreedzame oplossing van het probleem voor, zonder het bestaansrecht van het Noord-Koreaanse regime te bedreigen, terwijl de kans groot is dat Washington zijn toevlucht neemt tot extreem militair ingrijpen.

De beste keus voor Pyongyang is dus om gehoor te geven aan het advies en de oproepen van China en zijn kernproeven te staken alvorens afstand te doen van zijn atoomwapens. Daarna zou China bereid zijn een actieve rol te spelen bij het garanderen van de veiligheid van Noord-Korea en zijn regime.

Hoe eerder Pyongyang een dergelijke keus maakt, des te sneller zal het de lucht zien opklaren. De Chinese regering en de Chinese samenleving willen in overgrote meerderheid een mooie en gemeenschappelijke toekomst creëren met het bevriende en gerespecteerde land aan de overkant van de Groene Rivier.

CONTEXT – MOAB: Een boodschap van Trump aan Noord-Korea

Het droppen van de krachtigste non-nucleaire bom door de Verenigde Staten op Afghanistan, op 13 april jongstleden, vond plaats in een context van ernstige spanningen. ‘Gezien de timing gaat het om een duidelijke boodschap aan Pyongyang’, schrijft het Japanse dagblad Nihon Keizai Shimbun. De MOAB is een bom die een enorme luchtverplaatsing veroorzaakt. ‘Pyongyang is bezig met de bouw van een gigantisch ondergronds militair complex, dat door het Amerikaanse leger is gespot’, vervolgt de krant. ‘Door dit machtsvertoon hoopt de regering-Trump Noord-Korea daar vanaf te brengen. Waarna de Verenigde Staten zullen kunnen overgaan tot de volgende stap: de aanval. Wie zoiets afdoet als een simpel dreigement maakt een ernstige vergissing’, waarschuwt het Japanse economische dagblad.

Chronologie

2016 Pyongyang lanceert vierentwintig raketten en doet twee kernproeven.

13 februari Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, wordt vergiftigd op de luchthaven van Kuala Lumpur.

6 maart Pyonyang lanceert ‘oefenraketten die tot doel hebben de Amerikaanse bases in Japan te treffen’.

7 maart Washington en Seoel zetten spoed achter de installatie van het antiraketsysteem THAAD in Zuid-Korea, wat de woede van Peking wekt.

8 april Het Amerikaanse vliegdekschip Carl Vinson zet koers naar het Koreaanse schiereiland. Het Japanse leger neemt deel aan de oefeningen.

13 april Satellietbeelden tonen dat de Noord-Koreaanse kernbasis Punggye-ri nieuwe lanceringen voorbereidt. De Verenigde Staten werpen de krachtigste non-nucleaire bom op Afghanistan, gericht tegen Islamitische Staat. Een machtsvertoon dat door Pyongyang wordt gelaakt.

16 april Een nieuwe, mislukte raketlancering. Noord-Korea dreigt voortaan ‘elke week’ een raketproef te doen.

Dit artikel van verscheen eerder in Global Times.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.