1. Waarom meertaligheid goed voor je is

Mosaic Science

| Gaia Vince | 13 juni 2017

Onderzoek wijst uit: wie meerdere talen spreekt is slimmer, socialer en gezonder.

In een café in Zuid-Londen zitten twee bouwvakkers wat te dollen, de grappen vliegen over tafel. Hun bestek danst mee naarmate hun gebaren heftiger worden en af en toe barsten ze los in een bulderende lach. Ze hebben het over een vrouw, dat is wel duidelijk, maar de details ontgaan me. Dat is jammer, want hun gesprek lijkt me geestig en interessant, vooral voor iemand die zo nieuwsgierig is als ik. Maar ik spreek hun taal niet. Geïnteresseerd vraag ik welke taal ze spreken. Vriendelijk glimlachend schakelen ze vlot over naar het Engels en leggen uit dat ze uit Johannesburg in Zuid-Afrika komen en Xhosa spraken. ‘In Johannesburg spreken de meeste mensen ten minste vijf talen,’ vertelt Theo Morris, een van hen. Zo spreekt Theo’s moeder Sotho, zijn vader Zoeloe, leerde hij Xhosa en Ndebele van zijn vrienden en buren, en Engels en Afrikaans op school. ‘Voor ik hier kwam, zat ik in Duitsland, dus ik spreek ook Duits,’ voegt hij er nog aan toe.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid