120 pond slakken voor een gram pigment

Middle East Eye

| Londen | 29 april 2020

Ooit 15 keer waardevoller dan goud, maakte purper, gewonnen uit zeeslakken, de Feniciërs tot rijke handelaars. Tegenwoordig kennen slechts een handvol mensen wereldwijd deze oude techniek om paarse kleurstof te maken van slakken. De Tunesiër Ghassen Nouira is een van hen.

Ghassen Nouira steekt grijnzend zijn hoofd naar buiten door het raam van zijn betegelde tuinschuurtje en vertelt hoe zijn werk, het maken van paars pigment volgens een millennia oud procedé, hem bijna zijn huwelijk heeft gekost. ‘Ze dreigde van me te scheiden vanwege de afschuwelijke stank van dit werk, dus om mijn huwelijk te redden heeft mijn vader me toen zijn schuurtje gegeven.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid