• Spiked
  • Reader
  • 2. Dus als het over Trump gaat mag het wel

2. Dus als het over Trump gaat mag het wel

Spiked | Londen | Brendan O’Neill | 03 februari 2017

Een journalist van de Engelse website Spiked ergert zich dood aan de dubbele standaard van media als Buzzfeed. Steen en been klagen over nepnieuws, maar tegelijk zelf onzinverhalen over Trump naar buiten brengen.

Als er een prijs bestond voor met twee maten meten, zou de Trumpvrezende, Brexit-hatende babbelklasse die met gemak winnen. Deze mensen maken zich nu al maanden druk over ‘nepnieuws’, waarschuwen dat we in een ‘post-waarheid’-tijdperk leven en kijken neer op de gewone man, omdat die in de leugens trapt van elke demagoog die hem een simpeler leven met minder immigranten belooft. En toch hebben diezelfde mensen nu een document gepubliceerd en gedeeld dat totaal ongeverifieerd is, uit onbekende bron komt en vol onbewezen beweringen en onwaarschijnlijke verhalen staat. Maar deze geruchten mag je gewoon verspreiden, want ze zijn gericht tegen Trump en we hebben allemaal de pest aan Trump.

Buzzfeed, het jeugdige, min of meer hippe doorgeefluik van elk liberaal cliché, doet al maanden zorgelijk over de westerse wereld die afglijdt in de ‘post-waarheid’. In december wierp de site het Amerikaanse Congres nog voor de voeten dat het niet optrad tegen ‘nepnieuws’ en niets deed tegen ‘de vele complottheorieën die tijdens de presidentsverkiezingen zo breed waren gedeeld’ en tegen alle ‘desinformatie en propaganda’ over Hillary. En toch publiceerde datzelfde Buzzfeed afgelopen maand iets wat je gerust ‘desinformatie’ of ‘propaganda’ of in ieder geval ‘uiterst ongefundeerde beweringen’ mag noemen: het document waaruit zou blijken dat Trump tot over zijn oren in de Russische contacten zit en prostituees heeft betaald om op een bed te plassen waarin de Obama’s ooit hadden geslapen.

“Doe wat wij zeggen en sloop Amerika voor ons, of anders onthullen we jouw anti-Obama-hoerenpiesfeestje.” Als je dat gelooft, geloof je alles

Ja, ik heb het over het dossier met informatie die verzameld zou zijn door een voormalige Britse geheim agent – en Britse geheim agenten liegen immers nooit –, waarin wordt beweerd dat Trump ‘geheime banden’ heeft met Rusland. Vooral één verhaal ging de hele wereld over: Trump zou de Obama’s zo hevig haten dat hij naar een hotel in Moskou ging waar zij ooit hadden gelogeerd en daar prostituees inhuurde om op het bed te plassen waarin zij ooit hadden geslapen. En al doende werden ze gefilmd door de Russische geheime dienst, die camera’s in de kamer had geplaatst en vervolgens Trump chanteerde: ‘Doe wat wij zeggen en sloop Amerika voor ons, of anders onthullen we jouw anti-Obama-hoerenpiesfeestje.’ Als je dat gelooft, geloof je alles.

Dit gerucht past prachtig in de steeds verder uitdijende complottheorie van liberaal links dat Trump eigenlijk een manchurian candidate is, een mol, een marionet van Poetin die doet wat zijn meester beveelt. Nu weten we dus waarom de president zo ijverig bezig is Amerika te vergiftigen ten bate van het Boze Rusland: op zijn minst voor een deel omdat Rusland de anti-Obama-pisprostitutiefilm bezit. Zo erg is de pro-Hillary-, pro-EU-kliek nu de weg kwijt, zo losgeslagen zijn deze mensen dat ze nu met een linkse versie van het mccarthyisme uit de jaren vijftig het idee verspreiden dat de Russen Trump in hun macht hebben. Ze zijn blij met elk dossier, hoe ongefundeerd ook, waarin ze bevestigd zien dat ze níét verloren hebben, dat de EU níét mislukt is of dat Hillary wél deugde, maar dat boze chanteurs achter de Zwarte Zee onze computers, ons hoofd en ons hart zijn binnengedrongen en alles hebben bedorven.

Natuurlijk moet bediscussieerd worden of en zo ja waarom Rusland de e-mails van de Democratische Partij heeft gehackt. Maar inmiddels zijn we al vele stappen verder en zijn we verzand in het klassieke complotdenken waarin je a) ervan overtuigd raakt dat een boosaardige, angstaanjagende buitenlandse macht de controle heeft over jouw politiek, jouw samenleving en jouw medeburgers (maar niet over jou, want jij bent superslim); en b) je wanhopig vastklampt aan elke bewering en elk verhaal dat jouw totaal van lotje getikte mening ondersteunt.

Vijftien jaar geleden waren mensen van de media verontwaardigd over het ‘obscure’ dossier van Tony Blair voorafgaand aan de inval in Irak. Ze zagen het als een verzameling onverifieerbare feiten, uit naamloze of onbetrouwbare bronnen. Nu, in 2017, vinden delen van de media het prima om zelf obscure dossiers te publiceren. Ze laten elke scepsis varen, verwaarlozen hun taak om te verifiëren, zetten objectiviteit opzij, verspreiden geruchten en voeden roddelpraat. Buzzfeed heeft zich niet gedragen als een serieus journalistiek medium, maar als al die andere premoderne geruchtenmachines die verhalen vertelden of documenten verspreidden over onwelgevallige personen – heksen, bisschoppen, Joden – om de haat tegen hen aan te jagen. En al hebben de mainstream media de beweringen uit het dossier niet zelf gepubliceerd, toch gaan ook zij niet vrijuit: vele zijn nu stiekem blij dat Buzzfeed gedaan heeft wat zij van hun nog steeds bestaande richtlijnen voor objectiviteit niet mochten doen, want nu kunnen ze de verhalen herhalen en meedeinen op de geruchtenstroom.

Als dit geen “post-waarheid”, of op zijn minst post-objectiviteit, post-journalistiek en pre-verificatie is, dan weet ik het niet meer

Als dit geen ‘post-waarheid’, of op zijn minst post-objectiviteit, post-journalistiek en pre-verificatie is, dan weet ik het niet meer. We zijn nu zover dat mainstream media Facebook oproepen om mensen te straffen die likes posten naar verhalen als ‘Hillary’s adviseurs runden een pedofielennetwerk in een pizzeria’, en tegelijkertijd zelf verhalen verspreiden als ‘Trump reisde naar Moskou om prostituees op het kussen van Michelle Obama te laten piesen’. Maar het is natuurlijk alleen ‘nepnieuws’ als ánderen het doen.

Dit is echt ernstig. De objectiviteit heeft het afgelegd, waarheid en feitelijkheid komen nu op de tweede plaats, ver na partijdigheid. Aan alle kanten. Velen laten hun haat tegenover Trump nu de overhand krijgen en verzaken zo hun plicht om feiten te verzamelen en sceptisch te staan tegenover geheime diensten die de politieke agenda willen bepalen – zie de eis dat FBI / CIA meer doen om Trumps zogenaamde Russische banden bloot te leggen. In hun steeds wanhopiger pogingen om te voorkomen dat Trump de westerse liberale waarden ondergraaft, verwoesten westerse liberalen die helemaal zelf.

Auteur: Brendan O’Neill
Vertaler: Annemie de Vries

Spiked
Verenigd Koninkrijk | spiked-online.com

Deze onafhankelijke website werd in 2000 opgericht door vrijwilligers en wordt gefinancierd door donateurs – en een beetje reclame. De site heeft als doel om inhoud van hoge kwaliteit te bieden, en doet dat in rubrieken als Hot Topics, Free Speech, British news, etc.

Dit artikel van Brendan O’Neill verscheen eerder in Spiked.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.