2. Een steeds geïsoleerder regime

De moord op de halfbroer van Kim Jong-un afgelopen februari in Kuala Lumpur heeft tot zware repercussies tegen Noord-Korea geleid.

De diplomatieke krachtmeting tussen Maleisië en Noord-Korea over de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider, op de luchthaven van Kuala Lumpur, is ten einde. Na fel van leer te zijn getrokken is de Maleisische regering uiteindelijk door de knieën gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat de zaak geen deining meer veroorzaakt. Een week na de moord op Kim Jong-nam, op 13 februari, heeft de Maleisische regering een aantal maatregelen genomen om Noord-Korea onder druk te zetten: het terugroepen van zijn ambassadeur in Pyongyang, het wegsturen van de Noord-Koreaanse ambassadeur Kang Chol en het opschorten van de toelating van Noord-Koreaanse staatsburgers zonder visum. Noord-Korea van zijn kant heeft geweigerd mee te werken aan het Maleisische politieonderzoek. Pyongyang heeft openlijk kritiek geleverd op de Maleisische autoriteiten, wat premier Najib Razak in het verkeerde keelgat is geschoten.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid