2. ‘Geen hersenloos boek met regels meer’

Prospect

| Londen | Richard Dawkins | 17 december 2015

Evolutionair bioloog Richard Dawkins zou het intelligente beoordelingsvermogen terug willen winnen, om zo een einde te maken aan de te ver doorgeslagen eerbied voor regels.

Hoe vaak mompelen we niet iets in de trant van ‘als ik het voor het zeggen had, dan zou ik…’ Maar biedt een hoofdredacteur je zomaar de kans om je aan die fantasie over te geven, dan weet je ineens niets meer te bedenken. Luchtige antwoorden zijn gemakkelijk genoeg te noemen: kauwgom, honkbalpetjes en boerka’s verbieden, alle treinen uitrusten met gsm-verstoorders. Maar dat doet geen recht aan het royale gebaar van de redacteur. En het andere uiterste dan, het utopische, hemelbestormende 
verordonneren van universeel geluk 
en afschaffen van honger, misdaad, armoede, ziekte en religie? Te onrealistisch. Dus hier is een bescheiden, 
haalbare en toch nastrevenswaardige ambitie: als ik de regels bepaalde in 
de wereld, zou ik de regels minder belangrijk maken en ze waar mogelijk vervangen door menselijk, intelligent beoordelingsvermogen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid