• The Times
  • Reader
  • 2. ‘Pseudowetenschappelijke prietpraat’

2. ‘Pseudowetenschappelijke prietpraat’

The Times | Londen | Matt Ridley | 12 mei 2016

De Britse schrijver en wetenschapper Matt Ridley moet niets hebben van wat hij de pseudowetenschap van milieuactivisten noemt. Het bewijs dat glyfosaat kanker bij mensen veroorzaakt, vindt hij ‘heel zwak’.

De wetenschap is altijd kwetsbaar geweest voor besmetting door de pseudowetenschap, die voorwendt de methoden van de wetenschap toe te passen, maar ze juist ondermijnt om een obsessie na te jagen. In plaats van op bewijzen gebaseerde beleidsvorming specialiseert de pseudowetenschap zich in op beleid gebaseerde bewijsvorming.

Een voorbeeld toont aan hoe gemakkelijk het is om het wetenschappelijke proces te ondergraven. De campagne tegen glyfosaatonkruidverdelger (Roundup) heeft ertoe geleid dat het Europese parlement adviseert het gebruik ervan door tuiniers te verbieden.
Vorig jaar publiceerde het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, een dik dossier waarin staat dat er bewijzen zijn dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is. Wat kan er wetenschappelijk gezien respectabeler zijn?

Pseudowetenschap is al erg genoeg als het over waarheidzoekers en makers van graancirkels gaat

Maar het document leunt zwaar op het werk van een activist die werkt voor de pressiegroep Environmental Defence Fund: Christopher Portier was voorzitter van het comité dat een studie naar glyfosaat voorstelde en werkte daarna als technisch adviseur van het glyfosaatrapportageteam van de IARC, hoewel hij geen toxicoloog is.

Het IARC-onderzoek is beslist pseudowetenschappelijk. Het steunt op een gering aantal speciaal geselecteerde studies, en zelfs die staven de conclusies van het onderzoek niet. Het bewijs dat glyfosaat kanker bij mensen veroorzaakt, is wel heel zwak. Het is gebaseerd op drie epidemiologische studies met misleidende factoren en kleine steekproeven die het verbinden aan non-Hodgkinlymfoom. De studie negeert de Amerikaanse Agricultural Health Study die drieëntwintig jaar lang 89.000 boeren en hun echtgenotes volgde en ‘geen verband vaststelde tussen blootstelling aan glyfosaat en gevallen van kanker of van de meeste specifieke kankersubtypes die we hebben geëvalueerd, inclusief non-Hodgkin’.

Groene lobby

De IARC leek het werk van het Duitse Federal Institute for Risk Assessment te negeren, dat het glyfosaatdossier voor de Europese Commissie, die glyfosaat als veilig beoordeelde, beheerde. Dat was ook de conclusie van de European Food Safety Authority; het hoofd van die organisatie beschuldigde de IARC en Portier ervan dat ze het ‘Facebooktijdperk van de wetenschap’ hadden geïntroduceerd.

Roundup is waarschijnlijk de veiligste onkruidverdelger ooit omdat het niet in het milieu achterblijft. Maar de Groene Lobby haat het om drie redenen. Er rust geen patent op en is daarom goedkoop. Het is uitgevonden door Monsanto, een bedrijf dat zo vermetel was om bij te dragen aan het bestrijden van honger en het verlagen van voedselprijzen via vernieuwingen in de landbouw. Deels door de invloed van het IARC-rapport stemde het Europese Parlement voor het advies aan de commissie om glyfosaat meteen te verbieden voor ‘niet-professionele tuiniers’, maar het nog zeven jaar toe te staan aan boeren. Detailhandelaars over de hele wereld schuiven glyfosaat al aan de kant.

Pseudowetenschap is al erg genoeg als het over astrologen, 9/11-waarheidzoekers en makers van graancirkels gaat. Maar als de symptomen ervan opduiken in organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, is het tijd ons zorgen te gaan maken.

Auteur: Matt Ridley
Vertaler: Tineke Funhoff

Beeld bovenaan: © Xavier Vila / Sipa

The Times
Verenigd Koninkrijk | dagblad | oplage 618.160

Het oudste en bekendste Britse dagblad (1785) is eigendom van Rupert Murdoch. Lang het naslagwerk voor en de stem van het establishment.

Dit artikel van Matt Ridley verscheen eerder in The Times.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.