• El Diario
  • Economie
  • 248.824 Britten wonen in Spanje

248.824 Britten wonen in Spanje

De Britse gemeenschap in Spanje staat niet meer in de rij bij de makelaarskantoren, maar bij de gemeente. Ze willen zich inschrijven als ingezetene om aanspraak te kunnen maken op de Spaanse gezondheidszorg.

‘Brexit? Hou er alsjeblieft over op, alle Engelse politici zijn bullshit.’ Zo vat Martin Roger, een Brit die al dertien jaar in Torrevieja woont, de afkeer van de murw geslagen Britse kolonie samen. De overwinning van de brexiteers in 2016 resulteerde niet alleen in een hete zomer voor de in Alicante wonende Britten, die volgens het Instituto Nacional de Estadística (Spaanse Bureau voor de Statistiek) met 67.883 inwoners de grootste groep vormen; in totaal wonen er 248.824 Britten in Spanje.

Na het referendum sloeg de paniek toe, wat zich vertaalde in lange rijen voor de makelaarskantoren, zo vertelt José Orts, eigenaar van een makelaarskantoor in de hoofdstraat van Rojales, een gemeente in de provincie Alicante. ‘Nogal wat Engelsen raakten in paniek en verkochten hun woning. Maar het tij lijkt te keren. Er wordt nu meer gekocht dan verkocht,’ aldus de makelaar.

Over de gehele linie kun je concluderen dat de onzekerheid over de nare gevolgen die een harde brexit zou kunnen hebben geen exodus heeft veroorzaakt, zoals bepaalde media voorspelden. Taxichauffeur Fidel beaamt dit. Hij vervoert al veertig jaar Britten die in San Fulgencio wonen, drieduizend in getal, ongeveer veertig procent van het totaal aantal inwoners van het stadje. ‘Ik heb veel contact met de Britten omdat zij een taxi nemen, in tegenstelling tot de Spanjaarden,’ moppert hij. Heeft hij gemerkt dat de afgelopen drie jaar het aantal Britten is afgenomen? ‘Absoluut niet,’ antwoordt hij.

‘Ze gaan niet weg en er komen er ook niet meer bij,’ zegt Sofía Álvarez, die als wethoudster verantwoordelijk is voor de buitenlandse inwoners met een verblijfsvergunning in Orihuela, waar 9500 expats wonen.

Tendens

Het is nu zo, aldus bronnen, dat de Britse gemeenschap in Spanje niet meer in de rij staat bij de makelaarskantoren maar bij de gemeente.

Ze willen zich inschrijven als ingezetene van Spanje – iets waar ze vroeger nogal voor terugschrokken – om in geval van ziekte aanspraak te kunnen maken op de Spaanse gezondheidszorg. In Orihuela, de hoofdstad van de streek Vega Baja del Segura, is het aantal Britse ingezetenen de afgelopen jaar met 5 procent gestegen, net als in Rojales, waar de grootste concentratie buitenlanders (70 procent) van het land woont.

Daarvan is 35 procent Brits, oftewel 6.256 inwoners sinds 5 april jl. Volgens de gemeente zijn dat er 298 meer dan vier maanden geleden.

‘Het is een tendens die ook wordt gesignaleerd door het provinciebestuur van Alicante en de verschillende kleinere gemeentes, die regelmatig werden gebeld door het Britse consulaat,’ aldus Derek Monk, sinds 2011 wethouder voor de socialistische partij met in zijn portefeuille de integratie van buitenlanders. ‘De paniek is afgenomen, mijn landgenoten vertrouwen erop dat er geen radicale veranderingen zullen komen in kwesties als de ziektekostenverzekeringen in het geval van een harde brexit,’ zegt Monk, die twintig jaar geleden naar Spanje emigreerde.

De ziektekostenverzekering houdt Christine Arnsby niet zo bezig. Zij heeft al veertig jaar een platen- en kledingzaak in Torrevieja. ‘Ik heb een groot deel van mijn leven hier belasting afgedragen en ben verzekerd voor gezondheidszorg,’ vertelt de gepensioneerde vrouw. Christine Martin maakt zich wel zorgen over de gevolgen van een brexit. Ook zij is gepensioneerd en woont al dertien jaar in Torrevieja. Ze mocht meedoen aan het referendum omdat ze binnen de vijftien jaar viel die Groot-Brittannië als grens stelde aan geëmigreerde Britten. ‘Uiteraard heb ik voor blijven gestemd. Mijn pensioen ontvang ik uit Engeland, al betaal ik hier in Spanje belasting. Dus als je me vraagt hoe ik de toekomst voor me zie dan heb ik geen idee,’ bekent ze.

Terug naar makelaar José Orts, die ook ziektekostenverzekeringen verkoopt, al heeft hij geen enkele Brit in zijn klantenkring. ‘De afgelopen drie jaar is er geen Brit geweest die een verzekering van me wilde. Het kan zijn dat ze afwachten op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren als de brexit een feit is of dat ze over weinig middelen beschikken,’ zegt Orts.

De Britse vlag aan het strand van het Spaanse Benalmadena. © Getty Images
De Britse vlag aan het strand van het Spaanse Benalmadena. © Getty Images

Een van de dingen waar niet de Britten zich zorgen over maken, maar de politici en de inwoners van Alicante die leven van de toeristenindustrie, is de vraag of zij iets zullen merken van de brexit. Voor de zomer van 2019 zijn er al zes procent minder all-inclusivezonvakanties geboekt dan in 2018.

‘Fakenews bepaalde niet alleen de campagne van de brexiteers, maar bereikte ook de Britten die hier in Alicante wonen,’ beaamt Karen Mailing, voorzitter van de winkeliersvereniging in Benidorm. ‘We doen ons best om de juiste informatie te geven, maar de geruchtenmachine is sterker.

Een aantal dagen geleden bereikte me het gerucht dat op het moment dat we uit de Europese Unie stappen onze paspoorten en rijbewijzen niet meer geldig zijn. Dat is complete onzin,’ zegt Darren Parmenter, die al 28 jaar in Spanje woont.

Naast twijfels over de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is er ook zekerheid. Dankzij een bilateraal verdrag dat Spanje en Engeland in januari van dit jaar hebben gesloten mogen de Britse ingezetenen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De politieke partijen voeren druk campagne en de verschillende gemeentes in Alicante zouden wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Dat wil zeggen, als de Britten daadwerkelijk gaan stemmen.

In San Fulgencio, bijvoorbeeld, bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2015, stemden maar negenhonderd van de drieduizend Britten die stemrecht hebben. ‘Ze hebben commentaar, ze klagen, maar ze doen niets. ‘Waarom ze niet integreren, zeg je. Dat doen ze wel, maar op hun eigen manier. Kijk, ik spring er een beetje uit omdat ik goed Spaans spreek, maar je moet niet vergeten dat ze vanaf een bepaalde leeftijd het leren van een taal lastig vinden. Maar ze vinden het eten lekker en houden van de Spaanse levensstijl.’

Het verbaast Parmenter niets dat we geen enkel positief geluid horen over de politici in Londen. ‘Als je een pluspunt zou moeten noemen van de brexit dan is dat dat de Britten anders tegen Spaanse politici aankijken, we doen het hier dus zo slecht nog niet.’

Auteur: Emilio J. Martínez

El Diario
Spanje | eldiario.es

Digitaal dagblad met politiek en economisch nieuws, achtergronden en opinie. Oprichter is politiek commentator Ignacio Escolar, voorheen verbonden aan de eveneens Madrileense krant Público, die zich specifiek op jongeren richt. Onafhankelijk en progressief.

Dit artikel van Emilio J. Martínez verscheen eerder in El Diario.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.