3. Banketbakkerij haalt Hongaarse Romavrouwen uit isolement

abcúg

| András Mizsur | 17 augustus 2018

In het noordoosten van Hongarije hebben dorpelingen een coöperatieve bank en een banketbakkerij op poten gezet die werk bieden aan een aantal Romavrouwen.

In de banketbakkerij waar ik vandaag ben uitgenodigd heb ik de grootste moeite om een ronde en knapperige koek te bakken terwijl mijn collega’s al minstens aan hun tweede bezig zijn. Er worden goedmoedige grapjes over gemaakt, maar Anikó, die de leiding heeft, springt voor me in de bres. Voor de anderen was het ook niet zo makkelijk in het begin. Ze hebben zelf ook heel wat moeten experimenteren met de hitte van het vuur en de baktijd om te voorkomen dat het deeg verbrandde of slap werd op de ijzeren bakplaten. Omdat het me duidelijk aan vakkundigheid ontbreekt, laat ik mijn rauwe deegbollen liever voor wat ze zijn en vraag aan de baas van dit ploegje, László Suha, om te vertellen hoe deze banketbakkerij is ontstaan in het dorp waar hij is opgegroeid, Szúcs-bányatelep in het noordoosten van Hongarije.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid