• Rudaw
  • Politiek
  • 3. De man achter het Koerdische referendum

3. De man achter het Koerdische referendum

Rudaw | Ayub Nuri | 14 september 2017

Massoud Barzani, president van Iraaks-Koerdistan, is de aanjager van de volksraadpleging. Hij vertegenwoordigt de wil van het volk, meent de Koerdische journalist Ayub Nuri.

Hoewel er al veel is geschreven over het Koerdische referendum, zijn er weinig woorden vuil gemaakt aan de man achter dit project en aan waar hij voor staat. Het is waar dat de hele Koerdische natie van onafhankelijkheid droomt, maar Massoud Barzani, president van de regio Koerdistan, is de man aan het roer en het publieke gezicht van de onafhankelijkheidscampagne.

Ik weet dat het onafhankelijkheidsstreven aan overtuigingskracht zou winnen als het om een volk zou blijven draaien in plaats van om één man. Maar het is nu eenmaal een feit dat Barzani een Koerdische leider is die zich al vele jaren sterk heeft gemaakt voor een referendum en voor onafhankelijkheid, zeker sinds Bagdad steeds meer neigt naar een autoritair en militair bewind.

Wie vreest dat een Koerdische staat enkel een zaak is van Barzani zelf, kan geruststelling vinden in de woorden van John F. Kennedy: ‘De overwinning heeft duizend vaders.’ Een Koerdische staat zal er voor iedereen zijn, in het bijzonder voor onze toekomstige generaties.

Des te spijtiger is het dat de wereld lijkt samen te spannen om dit project te laten mislukken. Barzani gaat in zijn eentje het gevecht aan, terwijl de ene na de andere barrière voor hem wordt opgeworpen. Sinds de dag dat het besluit viel om in september een referendum te houden, en zelfs daarvoor al, heeft Barzani geen enkele bedreiging geuit aan het adres van Irak, de buren van Koerdistan of wie dan ook. Dialoog, wederzijds begrip en vreedzame afscheiding vormen de basis van zijn plan, dat heeft hij op elke bijeenkomst en in elk interview benadrukt. Ik denk niet dat hij dit alleen zegt omwille van het referendum. Ik geloof echt in wat hij stelt: dat een Koerdische staat voor geen van zijn buren een bedreiging zal zijn en dat Iran, Turkije, Irak en Syrië zich volkomen op hun gemak zullen voelen met Koerdistan als buur.

‘Zelfs als we alle macht van de wereld bezitten, vallen we niemand aan, en zelfs als de hele wereld ons aanvalt, vechten we terug.’ Dat is waar Barzani in gelooft en dat standpunt zou genoeg moeten zijn om het verzet tegen een Koerdische staat te staken. De Koerden willen een eigen staat, en ze willen in vrede leven met hun buren. Dat is alles.

Degenen die het Koerdische referendum proberen te delegitimeren door te zeggen dat het een Barzani-project is, gaan in tegen de wil van heel een volk. Barzani is simpelweg de leider in een stadium van de Koerdische geschiedenis waarin een kans wordt geboden die niet mag worden gemist.

Auteur: Ayub Nuri

Openingsbeeld: Koerden in Erbil nemen alvast een voorschot op het komende referendum. – © Berci Feher / HH

Rudaw
Iraaks-Koerdistan | weekblad | oplage 3000

Onderdeel van mediabedrijf Rudaw Company, dat ook een tv-station bezit. Heeft correspondenten in het hele Midden-Oosten.

Dit artikel van Ayub Nuri verscheen eerder in Rudaw.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.