• Hankyoreh21
  • Politiek
  • 3. Naar Seoel wordt niet geluisterd

3. Naar Seoel wordt niet geluisterd

Hankyoreh21 | 29 april 2017

Terwijl Donald Trump de spanning opvoert, hebben de Zuid-Koreanen het gevoel dat ze nauwelijks mogen meepraten.

Op 12 april jongstleden, vijf dagen na hun top in Florida, hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping opnieuw telefonisch overlegd over het Noord-Koreaanse nucleaire programma, wat tamelijk ongebruikelijk is. De sfeer duidt erop dat er iets ernstigs heeft plaatsgevonden. Tijdens mediainterviews heeft Trump de afgelopen dagen herhaaldelijk aan de situatie in Noord-Korea gerefereerd. En elke keer stelde hij zich hard op. Het merendeel van zijn uitlatingen lijkt erop te wijzen dat de militaire druk zal worden opgevoerd, in het kielzog van de terugkeer van het vliegdekschip USS Carl Vinson naar de Japanse Zee.

Hij heeft er ook aan herinnerd dat de Amerikaanse marine over kernonderzeeërs beschikt en benadrukt dat zijn leger het machtigste ter wereld is. Bovendien heeft hij geprobeerd Peking mee te krijgen om de druk op Pyongyang op te voeren door aan de ene kant te verzekeren dat Washington alleen maar zal ingrijpen als China niet meewerkt en aan de andere kant te beloven dat hij Peking er niet van zal beschuldigen de wisselkoers te manipuleren.

Het vervelende is dat er een grote afwezige is in het offensief van de regering-Trump: Zuid-Korea. Als men de Koreaanse kwestie wil oplossen, is het natuurlijk belangrijk dat de Verenigde Staten en China daar overleg over plegen. Maar dat een van de belangrijkste betrokkenen buiten het beslissingsproces wordt gehouden is een ernstig probleem.

Een zweefmolen in de vorm van de Noord-Koreaanse Unha-3-raket in een park in Pyongyang. – © David Guttenfelder / Getty
Een zweefmolen in de vorm van de Noord-Koreaanse Unha-3-raket in een park in Pyongyang. – © David Guttenfelder / Getty

We wachten nog steeds op een duidelijke verklaring van de regering in Seoel dat ze op de hoogte was van het feit dat de Carl Vinson naar de Koreaanse wateren werd gedirigeerd. Op 13 april heeft minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung-se verklaard dat de twee landen hun informatie over Noord-Korea ‘praktisch in real time’ delen. Als dat het geval is, betekent dat dat de Zuid-Koreaanse minister de actie van de regering-Trump steunt, die er alleen maar op is gericht de spanning op te voeren en daarmee een betere onderhandelingspositie te creëren. Er bestaat ‘geen enkel meningsverschil tussen Zuid-Korea en de Verenigde Staten wat betreft de ernst van de nucleaire dreiging van Noord-Korea’, heeft de minister eraan toegevoegd. Van buitenaf bezien lijkt niettemin duidelijk dat Seoel geen enkele stem in het kapittel heeft gehad.

Het is vooral president Xi die zijn best lijkt te doen zijn Amerikaanse collega in toom te houden. Sommige waarnemers hebben waardering voor wat ze de ‘onderhandelingstechniek’ van Trump noemen. Maar als die techniek niet tot een verandering in de houding van het Noord-Koreaanse regime leidt, wordt het risico van een ernstig conflict op het Koreaanse schiereiland steeds groter. Het onvoorspelbare en soms tegenstrijdige karakter van Donald Trump vormt een extra risico. De kwestie van het Noord-Koreaanse nucleaire programma laat zich niet oplossen door sancties, en deze houding zou zowel Noord- als Zuid-Korea in gevaar kunnen brengen. Natuurlijk hebben wij momenteel alleen maar een overgangsregering, maar heeft die niet als plicht Washington duidelijk te maken dat een preventieve aanval uitgesloten is?

Hankyoreh
Zuid-Korea | dagblad | oplage 600.000

The Hankyoreh werd in 1988 opgericht, kort na het einde van de militaire dictatuur in Zuid-Korea. De oprichters beloofden een progressief geluid in een tijd dat in elke Koreaanse krant exact dezelfde artikelen stonden, die in feite werden gedicteerd door het ministerie van Cultuur en Informatie. Ze claimden zelfs de eerste krant ter wereld te zijn ‘die volledig onafhankelijk was van politieke macht en kapitaal’. Het was ook de eerste krant van Korea die horizontaal werd gedrukt in plaats van verticaal.

Dit artikel van verscheen eerder in Hankyoreh21.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.