3. Netflix bedreigt de filmgeschiedenis

Courrier International

| Parijs | 11 december 2017

Het blad Newsweek zocht uit hoeveel oude filmklassiekers er op Netflix staan. Conclusie: bijna geen. Jammer, want zo zien jongere kijkers nooit meer films uit de oude doos.

Netflix biedt geen enkele film uit 1960 op zijn platform aan. Toch een jaar dat rijk was aan meesterwerken: Psycho van Alfred Hitchcock, Tortilla Flat van Billy Wilder, Spartacus van Stanley Kubrick, Peeping Tom van Michael Powell… ‘Sterker nog, er is geen enkele Hitchock-film op Netflix te vinden. En ook geen klassieker van Sergio Leone of François Truffaut’, constateert Newsweek treurig. Het Amerikaanse blad kamde onlangs de catalogus van de streaminggigant uit. Het oordeel was vernietigend: ‘Het aanbod van klassieke films van Netflix is abominabel en lijkt met het jaar kleiner te worden. Er zijn maar 43 films van vóór 1970 beschikbaar, en minder dan 25 van vóór 1950 (waaronder veel documentaires die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gemaakt). Het is een catalogus die past bij een derderangsvideoclub uit de jaren negentig, niet wat je zou verwachten van een platform met wereldwijd honderd miljoen abonnees.’

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid