4. In de klas is voor de pope geen plaats

Ogonjok

| Moskou | 11 juni 2015

Overal in Europa vinden onderwijshervormingen plaats. In Rusland woedt een strijd tussen de onderwijsgemeenschap en de Orthodoxe Kerk over de plaats van godsdienstonderwijs in het curriculum.

Toen een tijdje geleden de discussie woedde over de vraag of er in het schoolcurriculum plek ingeruimd moest worden voor een module ‘Basiskennis Religieuze Culturen en Seculiere Ethiek’, verschilde de Sociale Raad van het ministerie van Cultuur daarover van mening met de Russisch Orthodoxe Kerk. De Raad [een adviesorgaan bestaande uit experts en gewone burgers] vond dat deze materie beter in een cursus ‘Basiskennis Religieuze Culturen’ ondergebracht kon worden, gewoon als onderdeel van het vak Geschiedenis. Religie en ethiek, zo werd betoogd, worden immers meestal in de familiesfeer onderwezen en dat hoefde dus niet ook nog eens uitgebreid in schoolverband te gebeuren. Een eventuele verdieping van de religieuze kennis zou facultatief moeten blijven: dat was bijvoorbeeld een taak voor zondagsscholen.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid