• The Ringer
  • Cultuur
  • 4. Wie neemt de plaats in van Harvey Weinstein?

4. Wie neemt de plaats in van Harvey Weinstein?

The Ringer | 11 december 2017

Als mens was Weinstein misschien de belichaming van het kwaad, als producent konden weinigen aan hem tippen. Toch zullen zijn opvolgers uit een ander vaatje moeten tappen, schrijft popcultuursite The Ringer.

In februari 2017, toen Moonlight de Oscar voor de beste film kreeg, was het regisseur Berry Jenkins die de leden van de Academy bedankte. Een abnormaliteit die de Amerikaanse website The Ringer niet ontging: ‘De Oscarceremonie is de enige in de kunstwereld waar de hoogste prijs niet aan de kunstenaar wordt uitgereikt, maar aan zijn baas. De prijs voor de beste film wordt niet door de regisseur in ontvangst genomen, maar door de producent.’ Voor The Ringer een teken dat Hollywood ‘een dorp blijft waar vooral de macht in het zonnetje wordt gezet. Het voorlaatste gezicht dat we tijdens de uitreikingsceremonie op ons scherm zien, is van een betrekkelijk anoniem iemand die opereert achter de coulissen en toegang heeft tot het geld en de macht. Blank, meestal, en oud. Iemand als Harvey Weinstein.’

Harvey Weinstein. Begin oktober, toen de beschuldigingen van verkrachting en seksuele intimidatie begonnen, waren er maar weinig mensen die nooit van hem hadden gehoord. En met reden. De films die de medeoprichter van Miramax en daarna de Weinstein Company heeft geproduceerd hebben in drie decennia 81 Oscars in de wacht gesleept. Hij behoort tot de meest bedankte figuren op het toneel van het Dolby Theatre, naast Steven Spielberg, James Cameron, George Lucas, Peter Jackson en God. ‘Dat zijn allemaal makers. Weinstein niet’, merkt The Ringer snedig op.

Inmiddels is Harvey Weinstein de belichaming geworden van veel kwaad dat Hollywood aankleeft. Seksisme, vrouwenhaat. En ook gewelddadigheid en hypocrisie

Inmiddels is Harvey Weinstein de belichaming geworden van veel kwaad dat Hollywood aankleeft. Seksisme, vrouwenhaat. En ook gewelddadigheid en hypocrisie. Maar de site kent de producent in elk geval één verdienste toe: ‘Hij heeft zich vaak verzet tegen de grote studio’s met hun meedogenloze tactiek. Het afgelopen decennium is de Weinstein Company tien keer genomineerd voor een Oscar voor de beste film en hebben ze die twee keer gekregen – een ongekend succes voor een onafhankelijke producent.’

De val van de producent laat dus een gat vallen tijdens de komende Oscaruitreiking. Bovendien staat de Academy zelf volop ter discussie, omdat ze haar relevantie moet verdedigen tegen Netflix en Amazon. Ook wordt ze beschuldigd van een gebrek aan diversiteit: toen er in 2017 voor de tweede keer geen enkele zwarte acteur voor een Oscar was genomineerd, brak op sociale media de polemiek #OscarsSoWhite uit. De organisatoren beloofden toen dat meer mensen uit minderheden zouden mogen meestemmen.

‘Dat heeft in zekere mate succes gehad’, constateert The Ringer. ‘De winst van Moonlight was hoogst onwaarschijnlijk. Maar één keer eerder had een zwarte regisseur de hoogste prijs gekregen (Steve McQueen voor 12 Years a Slave in 2014) en de film werd niet door een grote studio gesteund.’ Toch heeft de schitterende film van Barry Jenkins over een jonge zwarte homo uit Miami La La Land de loef afgestoken.

Zal deze vernieuwingswind in 2018 blijven waaien? The Ringer hoopt van wel: ‘De filmindustrie heeft geen behoefte meer aan een nieuwe Harvey Weinstein, maar aan nieuwe talentvolle producenten.’ Als voorbeeld noemt de site de 48-jarige Jason Blum, een Californische producent die is gespecialiseerd in horrorfilms met een klein budget maar grote recettemogelijkheden. Dit jaar produceerde hij Get Out, geschreven door de zwarte humorist Jordan Peele: een pleidooi tegen racisme dat enorm veel succes heeft geoogst bij zowel kritiek als publiek. Een waardige Oscarkandidaat voor het post-Weinsteintijdperk.

Samengesteld door Courrier International.

Courrier International
Frankrijk | weekblad | oplage 205.000

De Franse 360. Sinds twintig jaar een begrip in de kiosk. Bijgenaamd het Pentagon van de journalistiek, omdat Courrier nauwlettend in de gaten houdt wat er over de hele wereld wordt geschreven door de media.

Dit artikel van verscheen eerder in The Ringer.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.