5. Het backfire-effect

The Guardian

| Londen | Wolfgang Tillmans | 30 mei 2018

Waarom is 30 procent van het electoraat immuun voor rationele argumenten? De Duitse kunstenaar Wolfgang Tillmans – pleitbezorger voor de vrije uitwisseling van mensen en ideeën – wendde zich tot politici, activisten en zelfs tot MRI-scans.

Het was geen aardverschuiving. De protagonisten van het rechtse populisme laten 
ons graag geloven dat hun kant van 
het politieke spectrum de laatste verkiezingen en referenda met een overweldigende meerderheid van stemmen heeft gewonnen. Maar in werkelijkheid was hun succes minder duidelijk. De uitslag van het Brexit-referendum, die de wereld zo had verrast, liet een nipte overwinning zien: slechts 51,8 procent van degenen die hadden gestemd kozen ervoor om uit de EU te stappen. Intussen won Recep Tayyip Erdogan het Turkse presidentschap met 51,4 procent van de stemmen en kreeg Donald Trump het presidentschap met maar 46,1 procent van de stemmen 
terwijl zijn tegenstandster 48,2 procent scoorde. In Duitsland gedraagt de partij Alternative für Deutschland zich alsof het een enorme beweging is en beroept men zich erop een grote achterban te hebben, terwijl 87 procent van de Duitse kiezers op een andere partij heeft gestemd.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid