• Dongfang Ribao
  • Politiek
  • 6. Het heeft niets te maken met revolutionaire moed

6. Het heeft niets te maken met revolutionaire moed

Dongfang Ribao | Xiang Tongren | 12 november 2019

Volgens deze krant blijft geweld altijd geweld. En dat is nooit te rechtvaardigen.

Een duizendmaal herhaalde leugen wordt nog geen waarheid, al gaan veel mensen hem wel zo zien. De Hongkongse oppositie heeft de rode vlag met de vijf sterren [van de Chinese Volksrepubliek] veranderd in een nazivlag [met sterren in de vorm van een hakenkruis]. Dit is een bijzonder ongezonde ontwikkeling.

Verstandige mensen prikken zo door deze leugen heen, maar de propaganda van de demonstranten richt zich vooral op jongeren en onvolwassen adolescenten, of op buitenlanders die de speciale situatie van Hongkong niet begrijpen. Sinds het begin van de demonstraties staan op internet diegenen die hun toevlucht zoeken tot geweld te boek als ‘dapper’. Niet alleen wakkert dat het geweld nog verder aan, maar het geeft deze onterechte opstand ook een schijn van rechtvaardigheid.

De afgelopen tijd stonden bij de confrontaties tussen de twee kampen de straten geregeld in brand, en er stroomde zelfs bloed. De in het zwart gehulde demonstranten menen dat zij ‘wraak’ uitoefenen en geven de politie de schuld van het uit de hand lopen van de protesten. Zij vinden dat de wet selectief wordt toegepast en dat gewapende bendes niets in de weg wordt gelegd [verwijzing naar de aanvallen van in het wit geklede groepen mannen op 21 juli]. Zij zeggen zozeer in de hoek gedreven te zijn dat alleen een gewelddadig antwoord, waarbij gewonden vallen, is overgebleven. Op een persconferentie beschuldigde de politie de opstandelingen ervan een flyer te hebben verspreid met daarop een tekst die gewelddaden verheerlijkt.

Geweld blijft geweld

De argumenten waarmee zij elke tegenstem proberen te smoren, zijn volgens de politie niet steekhoudend en staan de vrijheid van meningsuiting in de weg.

Geweld blijft geweld; al herhaal je duizend keer dat het om een ‘wraakoefening’ gaat, dan nog zijn en blijven het gewelddaden. Velen laten zich door de schijn bedriegen en vragen zich niet langer af wat nu eigenlijk waar is van wat er wordt beweerd. Deze naïeve burgers ondersteunen een rebelse stroming die al sinds juni de stad lam legt. De opstandelingen vergelijken zichzelf graag met ‘eieren’ die tegen een ‘hoge muur’ kapot worden gegooid, om hun onmacht ten opzichte van een totalitaire staat te illustreren. Maar een muur wijkt niet; eieren spatten als ze hem raken in duizend stukjes uiteen. Wie draagt daar dan schuld aan?

Auteur: Xiang Tongren

Dongfang Ribao
Hongkong | dagblad | oplage 530.000

Ook wel bekend onder de Engelse titel Oriental Daily, maar verschijnt in het Kantonees. Spreekt zich nauwelijks uit over politieke thema’s en weerhoudt zich over het algemeen van kritiek op de regering.

Dit artikel van Xiang Tongren verscheen eerder in Dongfang Ribao.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.