• South China Morning Post
  • Politiek
  • 6. Stijging zeespiegel kan 600 miljoen mensen verjagen

6. Stijging zeespiegel kan 600 miljoen mensen verjagen

South China Morning Post | 03 december 2015

Indien de opwarming van de aarde 4 °C zou bereiken, zou de zeespiegel met 8,9 meter stijgen en zouden gebieden overstromen waar in totaal 600 miljoen mensen wonen. Driekwart daarvan zouden Aziaten zijn.

Bij een opwarming met 2 °C stijgt de zeespiegel 4,7 meter en worden gebieden getroffen met in totaal 280 miljoen inwoners.

In het eerste scenario zouden 45 miljoen inwoners van steden als Hongkong, Shanghai en Tianjin moeten worden geëvacueerd, in het tweede kan dat aantal beperkt blijven tot 23,4 miljoen. Dat zijn de jongste voorspellingen van de non-profitorganisatie Climate Central, aan de vooravond van de klimaatconferentie van de VN in Parijs.
Het stijgen van de zeespiegel voltrekt zich in beide scenario’s over een periode van 200 jaar, mogelijk langer. ‘Er is een wereld van verschil tussen beide scenario’s,’ aldus Ben Strauss van Climate Central. ‘We worden voor een heel ruime keuze gesteld.’

Meer dan 140 landen hebben hun nationale plannen ingediend om de klimaatverandering aan te pakken, en deze inspanningen samen zouden de opwarming van de aarde beperken tot 2,7 °C, zo heeft de VN berekend. Volgens de berekeningen van Climate Central zouden bij het somberste scenario in China in totaal 145 miljoen mensen geëvacueerd moeten worden. Azië als geheel herbergt 75 procent van de wereldbevolking die nu in gebieden woont die dan niet meer als land zouden kunnen worden aangemerkt.

Vertaler: Lambiek Berends

South China Morning Post

China | oplage 261.000
Deze Engelstalige krant, die banden heeft met het zakenmilieu van de Britse oud-kolonie, geeft een goed beeld van met name Zuid-China en de economische ontwikkelingen in de regio.

Dit artikel van verscheen eerder in South China Morning Post.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.