• Dinero en imagen
  • Economie
  • 7. Stop de Mexicaanse hypocrisie over migratie

7. Stop de Mexicaanse hypocrisie over migratie

Dinero en imagen | Tulum | David Páramo | 28 november 2016

In plaats van te klagen over een strengere Amerikaanse migratiepolitiek, zou Mexico beter zijn eigen falende beleid kunnen aanpakken, vindt een lokale journalist.

Tientallen jaren lang hebben we een volkomen disfunctionele kijk gehad op de illegale migratie naar de Verenigde Staten. We beschouwden die als een van de belangrijkste bronnen van aanvullend inkomen voor de Mexicanen. Het is zelfs zo ver met ons gekomen dat we een president als Vicente Fox hebben, die de toename van geldzendingen uit het buitenland voorstelt als een succes van zijn regering, terwijl het om Mexicanen gaat die werk doen ‘waar zelfs de negers hun neus voor optrekken’.

Men praat, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, over het belang van geldzendingen voor de binnenlandse economie, en de Mexicaanse Bank loopt met de hoogte van het bedrag te koop, en sommigen zijn er zelfs trots op dat dat bedrag hoger is dan de inkomsten uit toerisme of dat het de daling van de olieprijs compenseert. Ook wordt erover gesproken in termen van records: zo bedraagt het momenteel meer dan 25 miljard dollar.

Voor de overgrote meerderheid van de Mexicanen valt het bedrag van de buitenlandse geldzendingen in dezelfde categorie als de inkomsten uit export of toerisme, dat wil zeggen iets waar we trots op moeten zijn omdat het het product is van het samenspel tussen particulier initiatief en overheidsbeleid. Maar eigenlijk zouden we ons vooral moeten schamen voor die geldzendingen, omdat ze het product zijn van het mislukken van ons land en zijn plicht om alle rechten die in de grondwet zijn vastgelegd te realiseren.

Mythologie

Een groot deel van de migranten behoren tot onze beste landgenoten. Mannen en vrouwen die, in plaats van hun hand op te houden bij de overheid of mee te doen met het cliëntelisme van de politieke partijen, besluiten in de Verenigde Staten te zoeken wat ze hier voor zichzelf en hun families niet kunnen verwezenlijken. Het zijn mensen die onuitgenodigd dat land binnenkomen en buiten de wet leven. Het gaat om een realiteit die dramatisch is en waarvoor we ons als land zouden moeten schamen. Vandaar dat we er een hele mythologie omheen hebben gebouwd, die woorden met feiten verwisselt.

We zeggen dat het geen illegale immigranten zijn, maar ‘mensen zonder papieren’. Heel wat ambtenaren en ex-ambtenaren van Buitenlandse Zaken stellen deze kwalificatie ter discussie. Als iemand geen werk- en/of verblijfsvergunning heeft, dan overtreedt die persoon de wet en is het niet juist om te zeggen dat hij alleen maar ‘geen papieren’ heeft.

De politici, en ook de burgers, hebben er de mond van vol dat ze goed behandeld dienen te worden en toegang moeten hebben tot alle voorzieningen van de Verenigde Staten. Maar het punt is dat ze die rechten hier zouden moeten hebben, dat ze hier werk zouden moeten kunnen krijgen, dat ze bij hun gezin moeten kunnen zijn en dat ze, als ze willen emigreren, dat legaal zouden moeten doen, dat wil zeggen, volgens de regels van het gastland.

Arbeiders werken aan een hek bij de grens tussen de VS en Mexico. – © HH
Arbeiders werken aan een hek bij de grens tussen de VS en Mexico. – © HH

Als natie zijn we hypocriet. Sommigen zeggen zich erg veel zorgen te maken over de behandeling die deze Mexicanen door de komst van Donald Trump in het Witte Huis te lijden zouden kunnen krijgen, evenals over de toename van racisme waar we de afgelopen tijd getuige van zijn geweest.

Menig economisch expert maakt zich zorgen over de economische groei als er belasting over de geldzendingen zal worden geheven, of als ze verminderen ten gevolge van een verharding van de immigratiepolitiek. (Barack Obama heeft trouwens in zijn regeerperiode ruim 2,5 miljoen mensen gedeporteerd, het hoogste aantal in de geschiedenis van de Verenigde Staten.)

Hoe dan ook is het een hypocrisie die onaanvaardbaar is.

De migranten worden gezien als een soort overtollige Mexicanen die alleen dienen om geld uit het buitenland te sturen en die het beter maar uit hun hoofd kunnen laten om nog ooit terug te keren

1. De illegale migratie naar de Verenigde Staten is het gevolg van het falen van de overheid en de maatschappij om alle Mexicanen de mogelijkheid te geven zich samen met hun familieleden te ontwikkelen in hun geboorteland.

2. De geldzendingen uit het buitenland zijn een teken van het falen van het economisch beleid om voor economische groei te zorgen.

3. Over de migranten wordt gesproken als grote helden en er wordt geroepen om maatregelen die ervoor zorgen dat ze goed behandeld worden in de Verenigde Staten.
Maar dat zou in Mexico moeten gebeuren.

De migranten worden gezien als een soort overtollige Mexicanen die alleen dienen om geld uit het buitenland te sturen en die het beter maar uit hun hoofd kunnen laten om nog ooit terug te keren, zoals blijkt uit de hysterie van veel sectoren in de maatschappij, die zich afvragen wat ze in godsnaam met al die mensen aan moeten als de nieuwe regering van de Verenigde Staten de immigratiepolitiek nog verder verhardt.

Auteur: David Páramo
Vertaler: Jos den Bekker

Dinero en imagen
Mexico | dineroenimagen.com

Alles over geld in woord 
en beeld. Toegankelijke 
analyses en adviezen over hoe geld te besteden dan 
wel te verdienen.

Dit artikel van David Páramo verscheen eerder in Dinero en imagen.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het beste uit de internationale pers in uw mailbox.