Aanhoudende onrust in Frankrijk na opmerkelijke actie Franse regering

© Lewis Joly / AP

360 Magazine

| Amsterdam | 20 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Kim Jong-un voert dreigementen van nucleaire aanval op

» Biden roept Netanyahu op democratische waarden te respecteren

Premier omzeilde het parlement om pensioenwet door te voeren

In meerdere Franse steden is het dit weekend zeer onrustig geweest naar aanleiding van de aangekondigde pensioenhervorming van de Franse regering, schrijft Le Monde. Aanleiding is de actie van de premier Elisabeth Borne, die aankondigde grondwetsartikel 49.3 te gebruiken om een stemming over de hervorming in het parlement te omzeilen. De premier vreesde geen meerderheid te hebben voor de hervormingsplannen.

Ook in steden als Nantes, Bordeaux en Marseille is het al dagen onrustig

De actie wordt door oppositieleden als ondemocratisch gezien en machtige vakbonden, studentenorganisaties en tegenstanders van de regering gingen massaal de straat op om tegen de beslissing te protesteren. In onder meer Parijs ging het er gewelddadig aan toe: de oproerpolitie werd bekogeld en er werden brandende barricades opgezet. Politieagenten moesten meerdere malen traangas en waterkanonnen inzetten om de menigte uiteen te drijven.

Ondanks een verbod op protesten in Parijs gaan mensen nog steeds de straat op. Tientallen mensen zijn inmiddels opgepakt. Ook in steden als Nantes, Bordeaux en Marseille is het al dagen onrustig. Volgens veel betogers gaan ze er financieel op achteruit door de pensioenhervorming en zullen ze daarnaast langer moeten werken.

Lees ook:

Recent verschenen