• The Independent
  • Reader
  • Aarzelen met koffers pakken

Aarzelen met koffers pakken

The Independent | Londen | 10 juni 2020

Het jaar 2020 markeert het einde van de groei van ’s werelds belangrijkste economische sector, het toerisme. Een zorgelijk keerpunt voor de economie en werkgelegenheid, schrijft The Independent.

Het toerisme is een belangrijke economische sector. Het lijkt erop dat er dit jaar maar weinig Britten aan de stranden van de Middellandse Zee of elders in Europa te vinden zullen zijn. Ze gaan vast ook niet naar Amerika of Azië. Dat komt gedeeltelijk door het beleid van onze eigen regering, maar de belangrijkste belemmering vormen de mondiale reisbeperkingen. En zelfs wanneer die nog voor de zomer worden verlicht, zullen veel vakantiegangers aarzelen om hun koffers te pakken, uit angst dat er toch weer strengere regels worden afgekondigd waardoor ze niet meer naar huis kunnen.

Toch houden veel mensen tegen de klippen op de moed erin. Zoals de Amerikaanse minister van Financiën zijn landgenoten heeft aangespoord, zullen ook wij binnen onze eigen grenzen vakantie houden: plannen voor buitenlandse reizen komen volgend jaar wel weer.

Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Zonder reservering en betaling vooraf is een overnachting in een hotel, of een tafel in een restaurant voor altijd verloren. Reizen en het toerisme nemen samen 11 procent van het mondiale bbp voor hun rekening en vormen daarmee de belangrijkste economische sector. Ook al kan het binnenlands toerisme in de zomer van 2020 in ieder geval doorgaan, één ding is zeker: er zal zeker de helft minder activiteit zijn.

Dat betekent een inkomstenverlies van minstens 5 procent voor de wereldeconomie. De wereldwijde groei schommelt in goede jaren rond de 4 procent: alleen de toerismesector zal dus al voor krimp zorgen. Dat is zonder enige twijfel een economische catastrofe, maar ook een maatschappelijke: het toerisme biedt heel veel werk aan mensen met lage inkomens. En die catastrofe zal extra hard aankomen in regio’s en landen die sterk afhankelijk zijn van het toerisme. Dus wie wordt er het hardst geraakt?

In zijn algemeenheid vertegenwoordigen de Verenigde Staten de grootste toeristische markt, met bijna 300 miljard dollar aan inkomsten. Maar daar gaat het vooral om een binnenlandse markt.

Als het om buitenlandse bezoekersaantallen gaat, scoren Frankrijk en Spanje hoger. Qua bestedingen gaan de Chinezen op kop, met afstand gevolgd door de Amerikanen, de Duitsers en de Britten.

Deze vier nationaliteiten leveren samen wereldwijd bijna de helft van de inkomsten uit het toerisme. China, dat zal niemand verbazen, vertoont ook het grootste tekort: de Chinezen geven veel meer geld uit in het buitenland dan buitenlanders in China besteden. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben ook een tekort op hun toerismebalans, terwijl de VS in normale tijden een overschot hebben.

In Europa zijn Spanje, Italië en Griekenland de grote verliezers. Frankrijk zal ook wel veren moeten laten, maar als het binnenlandse toerisme daar deze zomer weer op gang kan komen, zal dat land aan het ergste ontsnappen: de binnenlandse klantenkring is robuust genoeg om de schok te kunnen opvangen.

In de VS zullen sommige regio’s profiteren van Amerikaanse toeristen die de afwezigheid van buitenlanders ruimschoots zullen goedmaken. Onder voorwaarde natuurlijk dat de ondernemers hun activiteiten kunnen hervatten: restaurants en toeristische trekpleisters moeten dan wel weer open gaan voor publiek.

Huishoudens zijn nu minder geneigd geld uit te geven

In het Verenigd Koninkrijk is het de vraag of mensen wel weer op reis zullen gaan, waarheen dan ook. De grote binnenlandse bestemmingen – Wales, Schotland, Cornwall en het Lake District – zullen vast wel nieuwe bezoekers mogen verwelkomen, dankzij de geannuleerde vakanties naar het Europese vasteland. Alleen zullen de twee of drie weken in Spanje of Italië nu waarschijnlijk een week in Cornwall worden, of een vakantie in eigen huis met af en toe een uitstapje.

Als mensen tenminste niet toch liever het vakantiebudget voor 2020 opzij zetten om zich volgend jaar iets luxueuzers in het buitenland te kunnen veroorloven. In het algemeen is te merken dat huishoudens nu minder geneigd zijn geld uit te geven. Bestemmingen in het VK krijgen misschien wel meer Britse bezoekers, die de afwezigheid van (of het magere aantal) buitenlandse bezoekers een beetje goedmaken. Maar ik denk dat ze daar niet al te vast op moeten rekenen.

De grote vraag blijft wat de Chinese toeristen gaan doen. Zij vormen 20 procent van de mondiale markt. Misschien zullen zij het advies krijgen om niet naar het buitenland te gaan, ook al wordt dat dan niet officieel verboden. Misschien vrezen ze, al dan niet terecht, dat ze geen warm welkom krijgen, ook al is het natuurlijk onzinnig om die individuen de schuld te geven van de chaos waarin het coronavirus de planeet heeft gestort. De keuzes van Chinese vakantiegangers zullen grote gevolgen hebben voor Europa, maar ook voor een aantal landen in Azië, vooral Thailand, Zuid-Korea en Vietnam. Net als wij westerlingen gaan ook de meeste Chinezen niet al te ver weg op vakantie.

Breder gezien moet de wereld rekening houden met een verontrustende mogelijkheid: de reis- en toerismebranche, die sinds het begin van de jaren vijftig alleen maar is gegroeid en de afgelopen tien jaar zelfs zeer snel, zou nu weleens aan zijn neergang kunnen beginnen. Met andere woorden: 2019 was de toeristische piek. Het heeft geen zin erop te gokken dat we in 2022 of 2023 wel weer de recordcijfers van 2019 zullen zien. De kans bestaat dat deze sector nooit meer dat soort hoogten zal bereiken. Natuurlijk komt er wel een herstel, maar dat zal het toerisme zeker niet terugbrengen naar de piek van vorig jaar.

Misschien is dit te pessimistisch. Ik hoop het. De toekomst is er niet minder zorgwekkend om, niet alleen voor de economie (heel zorgelijk), maar ook voor de verschillende samenlevingen en voor de cultuur.

Hamish McRae

The Independent
Verenigd Koninkrijk | website | independent.co.uk

Opgericht in 1986, in het Thatcher-tijdperk, *politiek neutraal. De kleinste kwaliteitskrant van het Verenigd Koninkrijk*​ verschijnt sinds 2016 alleen nog maar online.

Dit artikel van verscheen eerder in The Independent.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.