Achter het nieuwe gordijn

Een onderdoorgang onder een drukke weg in Vladivostok. – © ANP

360 Magazine

| Amsterdam | 29 april 2024

In het door het Pulitzer Center on Crisis Reporting ondersteunde artikel ‘Behind the New Iron Curtain’ biedt Marzio Mian een diepgaand inzicht in hedendaags Rusland, met een focus op de ervaringen van Russen langs de rivier de Wolga.

Het lijkt ongelooflijk, schrijft hij, dat in het tijdperk van sociale media, er zo weinig bekend is over het land dat de internationale orde verstoort en voor veel waarnemers in het Westen opnieuw een verre, mysterieuze en vijandige plek is geworden. Maar dat is wat de buitenkant laat zien; het is iets anders – en daarvoor bestaat de journalistiek – om van binnenuit te proberen te begrijpen hoe Russen de oorlog ervaren, hoe ze reageren op sancties en wat hun hoop is voor de toekomst. Helaas weert het regime ook journalisten of maakt het het uitoefenen van hun beroep onmogelijk, waardoor Rusland lijkt te zijn veranderd in een andere planeet. 

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid