Achteromkijken naar het gemiste

The Guardian

| Londen | 08 juli 2020

Chriss Moss leerde zijn tijdelijke standplaats Buenos Aires het beste kennen door de gedichten van Jorge Luis Borges. Opgesloten in Engeland waant hij zich terug in het ‘zilveren avondlicht’ van de Argentijnse hoofdstad waarin de gewoonste straten er ‘levendig als een vers’ bij liggen.

De lockdown heeft in mij een nostalgisch verlangen gewekt, niet zozeer naar reizen, als wel naar plaatsen. Het is niet verrassend dat enkele van mijn dierbaarste herinneringen verbonden zijn aan de wereldhoofdstad van het achteromkijken: Buenos Aires. De redenen daarvoor zijn talrijk en complex. Porteños (inwoners van Buenos Aires) staan erom bekend dat ze ver terugkijken, naar het Spanje of Italië van hun voorouders en dat ze de korte belle époque aan het begin van de twintigste eeuw, toen Argentinië rijk en veelbelovend was, romantiseren. Tango is een en al verlangen naar het gemiste en het onbereikbare.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid