• Quartz
  • Cultuur
  • Afrikaanse superheld zit in de lift

Afrikaanse superheld zit in de lift

Quartz | New York | Lily Kuo | 27 januari 2016

De Nigeriaanse stripuitgeverij Comic Republic boekt steeds meer succes met zwarte superhelden. Zoals Guardian Prime, 
een modeontwerper met onvermoede krachten.

Comic Republic, een nieuwe Nigeriaanse stripuitgeverij gevestigd in Lagos, ontwikkelt een nieuwe serie superhelden voor Afrikanen en zwarte lezers over de hele wereld. De personages – ‘Afrika’s Wrekers’ zeggen sommige fans – variëren van Guardian Prime, een 25-jarige Nigeriaanse modeontwerper die zijn buitengewone kracht aanwendt om voor een beter Nigeria te vechten, tot Hilda Avonomemi Moses, een vrouw uit een afgelegen dorp in 
de staat Edo die geesten kan zien, en Marcus Chigozie, een bevoorrechte maar boze tiener die zich met supersonische snelheid kan bewegen.

‘Ik dacht terug aan mijn eigen kindertijd,’ zegt directeur Jide Martin, die het bedrijf in 2013 opzette. ‘Als ik een besluit moest nemen, dacht ik altijd: Wat zou Superman doen, wat zou Batman doen? Toen dacht ik: Waarom geen Afrikaanse superhelden?’

Meer kansen

Het succes van de start-up lijkt een teken dat strips in de lift zitten in Afrika, en dat zwarte personages wereldwijd meer kansen krijgen in een markt die voorheen nooit veel belangstelling voor ze had. Het negen leden tellende team van Comic Republic heeft het aantal downloads van hun uitgaven – online gepubliceerd en gratis beschikbaar – zien toenemen van een paar honderd in 2013 tot 25.000 van het laatste nummer, dat in december verscheen. De volgende stap is nu om geld te gaan verdienen met sponsoring en advertenties.

Tot dusverre maakte Comic Republic strips op verzoek van bedrijven en ngo’s, die bijvoorbeeld de gezondheidsrisico’s van malaria wilden laten illustreren. Het hoofd van een groot Nigeriaans e-commercebedrijf bestelde een portret van zichzelf als superheld. Het verhaal van een van de personages, Aje – ‘heks’ in het Yoruba – wordt misschien verfilmd door een lokale regisseur. 
Voor komende maand staat weer een avontuur van Guardian Prime op het programma.

© Comic Republic
© Comic Republic

De start-up maakt deel uit van wat 
volgens sommigen een opleving is van in Afrika gemaakte muziek, literatuur en kunst. Een ontwikkeling die tot buiten het continent weerklank vindt. De lezers van de strips van Comic Republic komen voor meer dan de helft uit de VS en Groot-Brittannië, en een handjevol uit andere landen zoals Brazilië en de Filipijnen. Zo’n dertig procent komt uit Nigeria, volgens Martin. In Lagos wordt nu jaarlijks een stripconferentie gehouden voor de strip- en amusementsindustrie. In Kenia werd er voor het eerst een georganiseerd in 2015.

Martin denkt dat de stripboekenindustrie in Afrika voor een deel kan meeliften op het succes van superheldenfilms. Zijn bedrijf lanceerde Guardian Prime, ‘een zwarte Superman’, op dezelfde dag dat Man of Steel in 2013 in première ging.

Superheld Kwezi in Gold City, gebaseerd op Johannesburg.
Superheld Kwezi in Gold City, gebaseerd op Johannesburg.

Elders duiken ook steeds meer Afrikaanse personages op. Een populaire Zuid-Afrikaanse strip, Kwezi, ‘ster’ in het Xhosa en Zulu, volgt een jonge superheld in Gold City, een metropool die is gebaseerd op Johannesburg. De strip, waarin veel lokale straattaal en culturele verwijzingen voorkomen, is volgens maker Loyiso Mkize een ‘coming of age-verhaal over de zoektocht naar je wortels’. Ook het in augustus uitgekomen stripboek E.X.O: The Legend of Wale Williams van de Nigeriaanse animator Roye Okupe, is een poging om ‘Afrika op de kaart te zetten op het gebied van superhelden’, aldus Okupe zelf.

Van de negen personages van Comic Republic zijn er vier vrouw. Dit is naar Martins overtuiging een weerspiegeling

De helden van Comic Republic verschillen ook op andere manieren van die in het Westen. Van de negen personages van Comic Republic zijn er vier vrouw. Dit is naar Martins overtuiging een weerspiegeling van het feit dat veel Nigeriaanse vrouwen actief zijn in politiek en zaken. ‘In het huidige Nigeria maakt het echt niet uit of iemand man of vrouw is. Het was ook geen strategische beslissing. Voor ons is het gewoon een manier van leven,’ vertelt hij.

Naast het verrichten van heldendaden en het bestrijden van het kwaad, hebben de superhelden als functie om aan te tonen hoe individuen samen kunnen werken aan een ‘beter, veiliger Afrika’, zei Comic Republic-manager Tobe Ezeogu in november.

Die boodschap lijkt over te komen bij sommige lezers. Eén fan schreef op de Facebook-wall van Comic Republic over het paradepaardje Guardian Prime: ‘Mijn favoriete citaat [van hem]: “Het enige wat het kwaad nodig heeft om te overwinnen is dat goede mensen aan de kant blijven staan. Ik wil niet aan de kant staan. Ik ben een Nigeriaan.” Ik ben geen Nigeriaan, maar helden kunnen de jeugd helpen en patriottisme aanmoedigen.’

Auteur: Lily Kuo
Vertaler: Tineke Funhoff

Lily Kuo schrijft vanuit Nairobi over ontwikkelingen in China en Oost-Afrika. Eerder werkte ze voor Reuters in New York en voor Te Los Angeles Times in Beijing.

Quartz
Verenigde Staten | qz.com

De Amerikaanse nieuwssite Quartz, gevestigd in New York, werd in 2012 opgezet door de Atlantic Media Group in Washington, uitgever onder meer van het tijdschrift The Atlantic (sinds 1857). De site richt zich op internationaal zakennieuws in den brede en vooral ook op de mobiele verspreiding daarvan via smartphones en tablets. In december 2015 trok de site 16,8 miljoen unieke bezoekers, waarvan rond 40 procent van buiten de VS.
Quartz, dat sinds vorig jaar ook een bescheiden 
kantoor heeft in Londen, beschikt over een platform, 
Atlas genaamd, voor het vervaardigen en verspreiden 
van digitale grafieken. Men wil het wereldwijde gebruik daarvan aanmoedigen. De site heeft sinds vorig jaar speciale aandacht voor India en Afrika, maar overweegt ook vestigingen in Australië en op het Europese continent. ‘Duitsland zou daarvoor een goede plek zijn,’ aldus uitgever Jay Lauf.

Dit artikel van Lily Kuo verscheen eerder in Quartz.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.