• 360 Magazine
  • Magazine 198 – Augustus
  • Agenda

Agenda

360 Magazine | Amsterdam | 04 augustus 2021

360 selecteert een aantal internationale concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen, of online te vinden zijn.

Naar Watou toe

KUNSTENFESTIVAL | Dit jaar vindt alweer de veertigste editie van het bekendste Belgische festival voor de beeldende kunst en poëzie plaats in het inmiddels bekende dorp Watou. Het festival slaagt er iedere zomer weer in een inspirerende dialoog tussen hedendaagse kunst, poëzie, landschap en karaktervolle locaties tot stand te brengen dankzij Gwy Mandelinck, stadsbibliothecaris en conservator van het Hop-museum die in Poperinge
de gedroomde plek zag voor een festival.

Door de aanwas van technologie en artificiële intelligentie, maar ook door de wereldwijde crisis, worden we gedwongen niet alleen op onze rationele, maar ook – en steeds meer – op onze biologische, emotionele, spirituele en intuïtieve intelligentie te vertrouwen. De wereld zoals we die kennen is aan het veranderen en wat is de invloed daarvan op de natuur, op onszelf en op elkaar? Watou nodigt haar bezoekers uit om te kijken naar en te reflecteren over deze en andere essentiële vragen die ons bezighouden en ons met elkaar en de natuur verbinden.

WATOU, Watou (Poperinge), België, t/m 5 september, kunstenfestivalwatou.be


Eindelijk erkenning

TENTOONSTELLING | Eindelijk krijgt de veel te jong (aan kanker) overleden Amerikaanse kunstenaar Margaret Kilgallen (Washington, 1967- 2001) het podium en de erkenning die ze verdient. De indrukwekkende, reizende tentoonstelling Margaret Kilgallen: that’s where the beauty is, benadrukt de verbluffende, visuele complexiteit van haar werk geïnspireerd op haar relatie met de surfers en graffitikunstenaars uit de jaren negentig, haar grote liefde voor handwerk en haar wortels in de geschiedenis van de prentkunst, de Amerikaanse ‘folk’ en ‘folklore’ en feministische representatiestrategieën.

De tentoonstelling die – evenals haar esthetiek – zowel nostalgische als folkloristische elementen kent, maakt duidelijk waarom Kilgallens oeuvre – gedreven door een groot sociaal engagement ten aanzien van minderheden als de lhbtq-gemeenschap, de Native American gemeenschap en de surfsubcultuur – van grote invloed is geweest op de kunstwereld van de Amerikaanse West Coast bestaande uit kunstenaars als Barry McGee, Clare Rojas en Chris Johanson. Kilgallen was gefascineerd door handgeschilderde uithangborden, de typografie van het oude Wilde Westen en de kleurige muurschilderingen van muralisten uit Latijns-Amerika die ze vertaalde naar haar eigen houtsnedes en traditionele print- en schildertechnieken. Ze wilde dat haar werk toegankelijk was voor het grote publiek en daarom maakte ze zowel werk voor de galeriewereld als voor de publieke ruimte. Ook zien we in de documentaire Place van Art21, hoe ze meedeed aan de toenmalige traditie om treinen en goederenwagons te voorzien van haar naam of tag (Matoklie Slaughter) in krijt, om, zo jong als ze was, haar stempel op de wereld te drukken.

Margaret Kilgallen: that’s where the beauty is, t/m 7 november, Bonnefantenmuseum, Maastricht


Iedereen mooi, jong en slank

TENTOONSTELLING | We willen allemaal jong blijven en mooi (en slank) oud worden. Althans, dat is wat de commercie en de media ons doen geloven. Maar hoe doe je dat? Of liever gezegd, waarom willen we dat? De multimediale tentoonstelling Youthquake laat zien hoe mode, fotografie en video inspelen op het ideaal van de eeuwige jeugd. Maar ook modellen als Kate Moss en Naomi Campbell verjaren en ook de mini-me’s zullen eraan moeten geloven en op een dag niet meer in hun maatje 34 passen.

Modehuis en creatieve studio Maison the Faux, verantwoordelijk voor de vormgeving van de tentoonstelling, houdt de modewereld graag een spiegel voor en slaagt daar ook dit keer wonderwel in; en de 99-jarige ‘tiener’ (en wereldberoemd stijlicoon) Iris Apfel laat in een video zien hoe je op positieve en gracieuze wijze oud kunt worden.

Youthquake: Verlangen naar eeuwige jeugd, t/m 22 augustus, Kunsthal Rotterdam


Aretha Franklin

FILM | De lang verwachte muziekfilm Respect: Her Voice Changed Everything van regisseur Liesl Tommy, over een van ’s werelds beroemdste soul- en r&b-zangeres Aretha Franklin is straks in de Nederlandse bioscopen te zien. Met Jennifer Hudson in de rol van Aretha.

Vanaf 2-9 in de bioscoop


Niet in een hokje

THEATER | In Den Bosch geven zowel gelauwerde regisseurs als nieuwe podiumkunstenaars uit binnen- en buitenland voorstellingen die niet altijd ‘in een hokje passen’. Het festival duurt elf dagen en biedt een zeer divers programma rond dé cultuurstad van het zuiden.

theaterfestival.info/boulevard, t/m 22-8


Muziekpodcasts

PODCAST | Muziekpodcasts zijn vaak even verslavend en fascinerend als de muziek zelf. Inmiddels zijn er bijna evenveel muziekpodcasts als dat er muziekgenres zijn: van Dad Bod Rap Pod tot aan Broken Record (met o.a. interviews door de legendarische Rick Rubin).

udiscovermusic.com/stories/best-music-podcasts/

Door Manuela Klerkx

Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 is jarig en trakteert!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg 3 maanden gratis toegang tot 360 online.