• 360 Magazine
  • Cultuur
  • Agenda

Agenda

360 Magazine | Amsterdam | 19 maart 2019

Horen, zien, bezoeken.

EXPOSITIE | Nieuwe canon

Epic Abstraction: Pollock to Herrera
The Metropolitan Museum New York,
metmuseum.org

De titel verklapt het al, Epic Abstraction: Pollock to Herrera biedt een overzicht van de abstracte kunst vanaf 1940, maar niet met louter de gebruikelijke trits mannelijke genieën Jackson Pollock, Barnett Newman, Mark Rothko et cetera. The Metropolitan Museum in New York gunt eindelijk ook een aantal vrouwen hun plekje binnen de abstracte canon. 
Onder wie de lang obscuur gebleven 
Hongaarse schilder Ilona Keserü (85) en natuurlijk de Cubaans-Amerikaanse Carmen Herrera (103), misschien wel de oudste nog actieve kunstenaar.

Herrera is een geval apart, ze werkt al een leven lang aan een adembenemend oeuvre van abstracte kunst, maar ze verkocht haar eerste schilderij pas op haar 89ste. Haar 
werk werd al die tijd simpelweg niet gezien: galeries wilden het niet tonen omdat ze vrouw was, en voor een tentoonstelling als Sixteen Americans (MoMA, 1959) gold ze als ‘te Cubaans’. De tijd zat Herrera in meerdere opzichten niet mee. Totdat ze begin deze eeuw bij toeval enkele schilderijen kon laten zien in een New Yorkse galerie, en vervolgens een show kreeg in de Ikon Gallery in 
Birmingham. The New York Times schreef op 
de voorpagina: ‘At 94, she’s the hot new thing in painting’. Herrera werd ‘de ontdekking van 
het decennium’ genoemd.

Inmiddels wordt ze vertegenwoordigd door een topgalerie in Londen, en hangt ze nu |
dus tussen de Pollocks en de Newmans. ‘Beter laat dan nooit,’ noemt ze het in 
The 100 Years Show, de vrolijk makende Netflix-documentaire die over haar is gemaakt. Oók een aanrader.

EXPOSITIE | Wij zijn allen acteurs

The Floor is Lava, Sander Breure & Witte van Hulzen
T/m 4 aug, Marres, Maastricht, Marres

Mei 2016 liet kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen vier acteurs op Utrecht CS een choreografie uitvoeren die was gebaseerd op uitgebreid onderzoek en analyse van het gedrag van de reizigers op dat station. Het viertal stond verveeld tijd te doden, staarde naar hun mobiele telefoons, liet iets uit hun broekzak vallen et cetera – en dat volledig synchroon. Een fascinerend ballet waar je uren naar kon blijven kijken – als je het zag tenminste.

Voor Breure en Van Hulzen is het leven één grote 
mise-en-scène en zijn wij allen acteurs die ongewild een rol toebedeeld hebben gekregen. Vorig jaar won het duo de Charlotte Köhlerprijs en hun eerste grote solo in Marres in Maastricht is 
een totaalinstallatie met sculpturen en geboetseerde portretten van mensen in alledaagse omgevingen. De expressieve figuren hangen maar wat, leunen tegen een wand, staan voor een loket of wachten op een trein, als toneelspelers op zoek naar een voorstelling – akelig herkenbaar.

© Henri Verhoef
© Henri Verhoef

THEATER | Theater van het leven

Vallende man
T/m 30 mrt, Internationaal Theater Amsterdam, ita.nl

Met zijn bewerking van Houellebecqs Elementaire deeltjes was regisseur Julien Gosselin de grote ontdekking van het Festival van Avignon 2013. Een jaar later volgde 2666, naar de bestseller van 
Roberto Bolaño, een stuk dat ondanks zijn extreme lengte (elf uur) door de Franse pers werd uitgeroepen tot de beste voorstelling van het jaar. Gosselin geldt met zijn 32 jaar als grote belofte van het internationale theater. The Guardian tipte hem als de enige mogelijke opvolger van Ivo van Hove. Gosselin wil dat theater iets zegt over de tijd waarin we leven en baseert zich het liefst op romans van levende schrijvers. Ook zijn stijl is lekker hedendaags, met veel luide muziek en acteurs die op het podium door camera’s worden gevolgd.

Zijn laatste project draait om de 
Amerikaanse schrijver Don DeLillo. Hij realiseerde al een voorstelling gebaseerd op diens drieluik Players, Mao II en The Names. Nu bewerkte Gosselin samen met het ITA-ensemble (voorheen Toneelgroep Amsterdam) DeLillo’s Falling Man, over de impact van 9/11 op een New Yorks gezin.

KUSAMA

Op 22 maart wordt ze 
90 jaar: Yayoi Kusama, de wereldberoemde Japanse polkadotkunstenaar. Museum Voorlinden in Wassenaar viert dit met een presentatie van haar iconische werk en serveert gestippelde Kusamacakejes in het museumrestaurant.

T/m 1 sep

LONGS LIJN

Richard Long ‘tekende’ 
in 1967 een lijn in het gras door talloze keren heen en weer te lopen. Het maakte hem beroemd. 
De Britse kunstenaar, 
een wandelgoeroe voor sommigen, doet kleine ingrepen in het landschap. Het resultaat is vluchtig maar groots.

T/m 16 juni, Museum De Pont, Tilburg

HOORNGESCHAL

Het jaarlijkse Minimal Music Festival opent met een spectaculair scheepshoornconcert onder de blote hemel. Vanaf het terras van het Muziekgebouw aan ’t IJ laten in totaal 144 hoorns de hypnotiserende muziek van Arvo Pärt, Steve Reich en Philip Glass over het 
IJ schallen.

3 apr, muziekgebouw.nl

Dit artikel werd samengesteld door Arjan Reinders.
Recent verschenen
Een remedie tegen navelstaren?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verzonden.
inschrijven

360 heeft 1000 nieuwe leden nodig

Deze maand bieden wij daarom een deel van onze artikelen gratis aan. Zo kunt u vast kennismaken met ons aanbod. Leden blijven toegang houden tot onze maandelijkse digitale editie en het archief.