Agenda

360 Magazine

| Amsterdam | 23 februari 2018

Luisteren, zien, bezoeken.

BEELDENDE KUNST | Na Ass-gate nu 
het Guggenheim

Take My Breath Away
Te zien t/m 9 mei in het Guggenheim, NYC

Hier in Nederland kennen we kunstenaar Danh Vo beter van zijn rechtszaak met 
verzamelaar Kreuk dan van zijn kunstwerken. Kreuk sleepte de Deens-Vietnamese kunstenaar voor de rechter toen die niet over de brug kwam met een aangekocht kunstwerk. Toen Vo de zaak verloor maakte hij een groot werk aan de wand voor verzamelaar met de tekst: Shove it up your ass, faggot it. Dit werk moest het nét wat chiquere werk, dat hij eigenlijk voor een riant bedrag voor Kreuk zou maken, vervangen. Hoe dan ook, 
Ass-gate belemmerde het prestigieuze 
Guggenheim in New York klaarblijkelijk 
niet om de Vo een tentoonstelling te geven. 
In Take My Breath Away, te zien tot 9 mei 2018 (dus zat tijd voor dat midweekje Big Apple) toont Vo een overzicht van zijn werk van de afgelopen vijftien jaar.

Fotografie, sculpturen en verschillende werken op papier laten zijn obsessie zien 
met onze veranderende wereld aan de hand van intieme, persoonlijke verhalen.

Een van Vo’s bekendste werken is Vo Rosasco Rasmussen (2002 –) waarin hij trouwt 
met belangrijke mensen uit zijn leven en 
vervolgens direct weer van hen scheidt. 
Hij behoudt altijd de achternaam van zijn laatst gehuwde partner. 
Yuki Kho

PODCAST | Art History Babes

Er staat een nieuwe podcast op mijn favorietenlijst: 
Art History Babes. Is de naam goed gekozen en van deze tijd? Niet echt. Maar de babes maken deze ironische misstap ruimschoots goed met de inhoud. De podcast gaat over beeldende kunst. En hoewel praten over een visueel medium zonder het te zien altijd gek voelt, lossen ze dat bij deze podcast heel goed op door op hun website en instagram veel context voor het oog te bieden.

De insteek is simpel: met 
plezier praten over kunstgeschiedenis, laagdrempelig en zonder stoffig taalgebruik. Als luisteraar voelt het alsof je bij de vier hosts aan tafel zit, net als zij nippend aan een glas rode wijn. Wat ze doen voelt als kunstgeschiedenis nieuwe stijl, en dat 
zit ’m niet alleen in het taalgebruik. In plaats van een periode uit de geschiedenis per aflevering te pakken heeft elke nieuwe show een totaal ander onderwerp. 
Van een kunstenaar die vol in de schijnwerpers wordt gezet tot een episode volledig gewijd aan drugsgebruik in de kunsten en de invloed ervan. Zeer relevant, aangezien het micro-dosen van 
lsd een ware hype is onder jonge kunstenaars en start-uppers van nu.

The Art History Babes 
brengen tweemaal per week een nieuwe aflevering uit die te beluisteren is via een podcastapp. Wie er nog eentje zoekt, ik ben sinds kort hooked aan Podbean.


FESTIVAL | International Journalism Festival

Aanmelden of reserveren hoeft niet, wie in Perugia rondloopt tussen 11 en 15 april kan het festival niet missen. Toegang: gratis (ja, echt waar)

Het jaarlijkse Journalism 
Festival in Perugia Italië is uitzonderlijk in haar categorie. Het is voor iedereen gratis toegankelijk én niet in een enorme conferentiezaal ergens in de periferie, maar 
in het hart van het pittoreske Perugia. Van het gemeentehuis tot lokale familiepensions, elk zaaltje wordt deze vier dagen benut. Altijd vindt het plaats in april, waardoor het weer al aangenaam is en de middagen lang en zonnig zijn. Maar goed, dat is ambiance. De inhoud, de inhoud daar gaat het immers om. Maar ook daarover is menig festivalganger te spreken. De tientallen panels en keynotes gaan over de toekomst van het vak, nieuwe research-middelen en hoe samenwerkingen versterkt kunnen worden. Hoe ze het doen weten we niet, maar elk jaar zit de line-up weer boordevol hotshots. Vorig jaar nog waren o.a. de CEO van The New York Times en de product director van Facebook er. Ja, Facebook is prominent op het festival aanwezig. Dubieus, maar 
ook handig. Waar Instagram online onbenaderbaar is, staan hier keurig echte mensen alle vragen over het medium te beantwoorden. Old boys social network.

Het programma van dit jaar is net bekend: van een panel over diversiteit op redacties tot een interviewsessie over extreemrechts onder Trump.

U ziet het, dit festival is niet alleen interessant voor wie 
in het vak zit, maar ook voor iedereen die met grote ogen naar het wereldtoneel kijkt en wil weten hoe de media daar een rol in spelen.

1. Guerrilla Girls; 2. Cross-linx; 3. Chynna Rogers; 4. Düsseldorfer Schule.
1. Guerrilla Girls; 2. Cross-linx; 3. Chynna Rogers; 4. Düsseldorfer Schule.

Guerrilla Girls
8 maart is het internationale vrouwendag, in het Stedelijk Museum Amsterdam geven de bekende kunstactivisten The Guerrilla Girls een lezing.

Cross-linx
Het Cross-linx festival in Eindhoven programmeert artiesten uit de avant-garde popscene. Een mix tussen electro, klassiek en triphop.
Van 1 t/m 4 maart

Chynna Rogers
Chynna Rogers was model, maar kwam er door met muzikanten om te gaan achter dat ze zelf erg goed kan rappen. 
Nu toert ze de wereld over en is ze naast rapper ook liedjesschrijver en artdirector van haar eigen merk.
8 maart in Paradiso

Düsseldorfer Schule
Huis Marseille toont verschillende werken van fotografen uit de Düsseldorfer Schule, een invloedrijke en eigentijdse visie van docenten Bernd en Hilla Becher, met leerlingen als Thomas Ruff en Andreas Gursky.
Vanaf 9 maart

Auteur: Yuki Kho

Dit artikel werd samengesteld door Diederik Samwel.
Recent verschenen
TIJDELIJKE AANBIEDING
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15
bo pc
Drie maanden onbeperkt digitaal toegang tot 360 voor maar € 15! Ja, ik steun 360