Als journalisten moeten lijden vanwege de waarheid

Zack Xavier / Unsplash ©
360 Magazine | Amsterdam | 3 mei 2024

Op 3 mei was het de Internationale dag van de persvrijheid. Vorig jaar belandden 320 journalisten achter de tralies, het op een na hoogste aantal sinds het begin van de tellingen in 1992. The Guardian sprak met enkele journalisten die hun land zijn ontvlucht. De weekendtips van 360.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Dag van de persvrijheid

Op 3 mei was het de Internationale dag van de persvrijheid. 360 deed mee aan een initiatief van Free Press Unlimited waarbij je op de site een tool kon aanzetten die één woord wiste voor iedere journalist die gevangenzit. Vorig jaar belandden 320 journalisten achter de tralies, het op een na hoogste aantal sinds het begin van de tellingen in 1992. The Guardian sprak met enkele journalisten die hun land zijn ontvlucht om aan vervolging te ontkomen.

Een van hen is de Belarussische Aljaksandra Poesjkina van de nieuwssite Zerkalo. De redactie van dit medium vluchtte eerst naar Kyiv, maar besloot na de Russische invasie in 2022 uit te wijken naar Polen en Litouwen. Een aanrader van redactiechef online Joep Harmsen.


Drie verdiepende leestips

» Geheime documenten hebben onthuld dat Orbáns mensen achter de aankoop van een van Europa’s grootste tv-zenders zaten. Twee jaar geleden kocht een Portugese zakenman met goede Hongaarse connecties het tv-kanaal Euronews. Direkt36 kwam er samen met Le Monde en Expresso achter dat een groot deel van het geld afkomstig was van een Hongaars staatskapitaalfonds en iemand die jarenlang een belangrijke rol speelde in de propagandamachine van de regering. Volgens uitgelekte interne documenten diende de investering ook politieke doelen. Je leest het sterke onderzoekstuk van de Hongaarse krant Direkt36 hier (geen zorgen, het artikel is geschreven in het Engels).

» Sinds Armenië Nagorno-Karabach aan Azerbeidzjan is kwijtgeraakt, heeft het land moeite om nieuwe bondgenoten te vinden. Ondertussen probeert het zich af te keren van Rusland en zich aan de Russische invloedsfeer te ontworstelen. In deze boeiende analyse van de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta lees je hoe Armenië zich losmaakt van een traditionele bondgenoot.

» Na tien jaar onder Modi groeit de Indiase economie – en tegelijkertijd lijkt er nog veel mis. Optimisten zeggen dat de Indiase economie bloeit; sceptici zeggen het tegenovergestelde. Beiden hebben gelijk. Nu de controversiële Indiase premier dit voorjaar opnieuw verkozen wil worden, raakt het land steeds meer verdeeld. In dit artikel analyseert Neue Zürcher Zeitung de Indiase economie in aanloop naar de verkiezingen.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven