Anicka Yi zet alle zintuigen aan het werk

360 Magazine | Amsterdam | 17 november 2021

Kunstenares Anicka Yi zet het Tate Modern op stelten met een olfactorische odyssee: kwalachtige drones zweven in geuren uit vervlogen tijden door de ruimte.

Kunstenares Anicka Yi hakte eerder met haar nogal bijzondere bijltje toen ze zes jaar geleden een tentoonstelling in New York maakte over, ja u leest het goed, de menselijke angst voor virale besmetting. Aanleiding waren haar eigen auto-immuunissues, de beroering die in New York was ontstaan toen er een geval van ebola werd ontdekt en het besef dat in de lucht die wij inademen een moleculaire uitwisseling plaatsvindt.

Voor Yi vormen ziektekiemen en microben de sleutel om te begrijpen hoe mensen op elkaar reageren. Nu zet ze met die fascinatie het Britse museum Tate Modern op stelten met haar olfactory odyssey. Geheel in lijn met de tijdgeest en met de zojuist bekroonde ontdekkingen over hoe zenuwimpulsen temperatuur kunnen waarnemen stuurde zij kwalachtige amoeben de turbinehal in, voortgedreven door drones en algoritmen. Zelf heeft ze het over ‘aerobes’ en ‘gebiologiseerde’ machines. De doorschijnende wezens hebben het vermogen zich te richten op de warmte van de bezoekers, maar zijn getraind om afstand te bewaren. Om de zo veel tijd zweven ze naar een aanlegplaats, waar hun batterijen worden opgeladen.

Je kunt de cholera en builenpest levensecht ruiken

Minder tastbaar zijn Yi’s geurprofielen die wekelijks veranderen en de geschiedenis van het gebied rond de Thames vertegenwoordigen. Je kunt de cholera en builenpest levensecht ruiken. Volgens de kunstenares zijn ook onze zintuigen geconditioneerd door culturele waarden. Geuren worden bijna automatisch geassocieerd met het vrouwelijke, het onzichtbare.

Anicka Yi: In Love with the World is tot en met 16 januari te zien in Tate Modern, Londen

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven