Beiroet in de gouden jaren zestig

Beirut and the Golden Sixties: A Manifesto of Fragility, tot 12 juni te zien in Gropius Bau, Berlijn.
360 Magazine | Amsterdam | 27 april 2022

In het Berlijnse Gropius Bau is een heterogene mix te zien van kunstenaars uit de gouden jaren zestig in Beiroet, van de Libanoncrisis van 1958 tot 1975. Vol drang naar vernieuwing en vasthoudende politieke overtuigingen. 

Beirut and the Golden Sixties: A Manifesto of Fragility onderzoekt een turbulent hoofdstuk in de ontwikkeling van het modernisme in Beiroet, beginnend met de Libanon-crisis van 1958 en eindigend met het uitbreken van de Libanese burgeroorlog in 1975. De tentoonstelling schetst een korte maar rijke periode van artistieke en politieke gisting. Na Libanons onafhankelijkheid van de Franse koloniale overheersing in 1943 werd Beiroet een bestemming voor veel intellectuelen en cultuurbeoefenaars uit het Midden-Oosten en Arabisch-sprekende Noord-Afrika. Beiroet barstte uit zijn voegen van mensen en mogelijkheden, maar ook van ideeën. Maar onder de welvaart en overvloed broedden tegenstellingen uit, die uiteindelijk uitmondden in een vijftien jaar durende burgeroorlog.

Beirut and the Golden Sixties presenteert een cruciaal moment in de moderne geschiedenis vanuit het gezichtspunt van een voortdurende crisis, en belicht de verstrengeling van vroegere en hedendaagse strijd. De multimedia-installatie van Joana Hadjithomas en Khalil Joreige, die speciaal voor de tentoonstelling werd gecreëerd, werpt een nieuw licht op de transformerende effecten van geweld op kunst en artistieke productie, en op de kracht van poëzie als verzet tegen chaos.

Beirut and the Golden Sixties: A Manifesto of Fragility, tot 12 juni te zien in Gropius Bau, Berlijn.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven