Brett Easton Ellis, beroepsprovocateur

Euronews / YouTube
360 Magazine | Amsterdam | 20 januari 2023

Schrijver Brett Easton Ellis geeft op 30 januari een lezing in Amsterdam. In zijn vorige boek trok Easton Ellis fel van leer tegen millennials. En verder: in 2023 gaan de Turken naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Volgens The Washington Post zijn dit wereldwijd de belangrijkste verkiezingen van het jaar. De aanraders van de 360-redactie.

Beroepsprovocateur

Het is altijd interessant te zien waarmee schrijver (en provocateur) Brett Easton Ellis aankomt, aldus editor at large Katrien Gottlieb. Op 30 januari is hij op uitnodiging van het John Adams Institute te gast in Amsterdam. (Helaas is de zaal al uitverkocht.) In zijn essaybundel White krijgt de generatie na de zijne, de millennials, er ongenadig van langs.

Prinsjes en prinsesjes die door alles bejubelende ouders beschermend zijn grootgebracht. Jonge mensen die elke tegenslag moeilijk kunnen verwerken en ‘safe spaces’ eisen. Want – zo hebben zijn van hun ouders geleerd – de wereld ligt aan hun voeten, en daar hebben ze recht op. Lees hier alvast een prikkelend interview met Easton Ellis in The Guardian.

Lees ook dit interview van Brett Easton Ellis met Quentin Tarantino:


De belangrijkste verkiezingen van 2023

Dit jaar vinden er presidentsverkiezingen plaats in Turkije, op 16 juni, die mogelijk het einde kunnen inluiden van president Erdogan. Volgens deze analyse in The Washington Post worden het dan ook de belangrijkste verkiezingen van 2023, las redacteur Joep Harmsen. Een mogelijke opvolger van de huidige president zal ongetwijfeld meer op het Westen gericht zijn.

De uitkomst zal bepalend zijn voor de geopolitieke en economische vooruitzichten in Washington en Moskou, maar ook in hoofdsteden in Europa, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Afrika, aldus commentator Bobby Gosh. ‘Westerse leiders zullen blij zijn Erdogan te zien vertrekken. Hij heeft de veiligheid van de NAVO ondermijnd door raketafweersystemen van Rusland aan te schaffen, de alliantie gefrustreerd door het lidmaatschap van Zweden en Finland te blokkeren, herhaaldelijk gedreigd Europa te overspoelen met vluchtelingen en de laatste maanden steeds oorlogszuchtiger retoriek richting Griekenland geuit.’

Kijk ook deze interessante analyse van een voormalig hoofdredacteur Can Dündar van een van de belangrijkste kranten van Turkije, Cumhuriyet, op France 24:

Dündar is in Turkije veroordeelt tot 27 jaar gevangenisstraf voor het publiceren van beelden waarop te zien is dat de Turkse staatsveiligheidsdienst wapens levert aan Syrische IS-strijders. Om zijn straf te ontlopen leeft hij momenteel als balling in Duitsland.


Vijf verdiepende leestips

» Het Britse tijdschrift New Statesman schreef een interessant profiel van de nieuwe Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang. Deze voormalig ambassadeur in de VS heeft de reputatie een ondiplomatieke hardliner te zijn. Wie is hij? En wat zegt zijn opkomst over de machtsverhoudingen in Beijing?

» In The Guardian verscheen vrijdag een prachtige reportage die je meteen doet denken aan een Indiana Jones-film. Martin Chulov and Nechirvan Mando Erbil volgenden verschillende Irakese en Syrische schatgravers die verwoeste kampen en steden van IS op zoek gaan naar achtergelaten goud, geld en juwelen.

» Voor Corriere della Sera schreef maffiaschrijver Roberto Saviano een analyse van de toekomst van de Cosa Nostra nu capo di tutti capi Matteo Messino Denaro is gearresteerd. Zijn conclusie: de onderwereld is steeds meer verweven met de bovenwereld.

» Enkele buitenlandredacteuren van El País brachten in kaart welke oorlogen er naast Oekraïne nog meer woeden in de wereld. Zo hebben tientallen miljoenen mensen buiten het zicht van de media te maken met gewapend conflict en de verwoestende gevolgen daarvan in landen als Jemen, Ethiopië en Congo. Ook in Syrië sleept de burgeroorlog voort.

» Het Oostenrijkse tijdschrift Profil schreef een tot nadenken stemmend artikel over de toekomstbestendigheid van skigebieden nu het steeds warmer is in de winter. Wintersporttoerisme is een belangrijke peiler van de Oostenrijkse economie, maar maakt het massale gebruik van sneeuwkanonnen niet meer kapot dan de Oostenrijkers lief is?

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven