De beste grappen van 2021 & Meer tips

© Tarryn Myburgh / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 31 december 2021

Begin het jaar vrolijk met de tien beste grappen van 2021 volgens het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker. Kom beslagen ten ijs op de aankomende (virtuele) nieuwjaarborrels met een overzicht van de heetste hangijzers in het publieke debat van afgelopen jaar & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Een vrolijk begin met de beste grappen van 2021

Bij 360 houden we bij de selectie altijd in de gaten dat we een evenwicht bewaren tussen nare en complexe gebeurtenissen en meer luchtige en hoopvolle. Als je de wereld van een afstandje bekijkt gebeurt er zoveel absurds dat je je constant kunt verontwaardigen – of vermaken. En uiteindelijk is niets troostender dan lachen. Vooral als je het samen doet om iets waar je toch niks aan veranderen kunt. Zoals The New Yorker schrijft: ‘Facebook is een plaag, maar werpt op zijn minst vonken van humor af terwijl het ons allemaal naar beneden haalt.’ Ook geeft het Amerikaanse weekblad ‘Een goed voorbeeld van hoe een mogelijk grappige omstandigheid pijnlijk ongrappig kan worden gemaakt in de handen van pijnlijk ongrappige mensen’.

Hierbij de tien beste grappen van 2021 volgens The New Yorker op een rijtje. Het liefst had ik ze ook uit tijdschriften elders ter wereld gegeven, maar die heb ik niet kunnen vinden, aldus hoofdredacteur Laura Weeda. Wel somt The Guardian bijvoorbeeld de tien grappigste posts op internet op. En het Franse Le Soleil de tien grappigste foto’s. En zo kun je je waarschijnlijk best een tijd vermaken. Een vrolijk begin gewenst!

Lees ook:


De tien vervelendste Amerikanen van 2021

‘In deze tijd van het jaar denken we traditioneel na over onze zegeningen en vergeven we degenen die ons hebben geschaad’, schrijft redacteur Jon Schwarz van The Intercept, ‘maar we doen dat al millennia en de resultaten zijn onbevredigend.’

Daarom stelt hij voor om die neiging maar even opzij te schuiven en onze energie te richten ‘op de hekel die we hebben aan diverse vreselijke mensen om ons heen’. Zijn ergernissen leidde tot een lijst van ‘De tien vervelendste Amerikanen van 2021’.

’Zelfs in normale tijden leven er naar schatting 380 biljoen virussen op en in je. Dat is duidelijk te veel; doe er wat aan’

Dat mensen als Donald Trump, Rupert Murdoch en Elon Musk op deze grumpy lijst voorkomen hoeft niet te verbazen, maar redacteur IJsbrand van Veelen was enigszins verrast dat hij zelf ook op de lijst voorkomt. Of beter: iedereen eigenlijk. Op nummer 7 zette Schwarz namelijk ‘You’: ‘Jij was in 2006 Time Person of the Year, maar laat dat niet naar je hoofd stijgen; Hitler en Stalin kregen die eer ook. Vooral voor 2021 veroordelen we jou allemaal omdat je een lichaam hebt dat elk moment in een virusfabriek kan veranderen. Zelfs in normale tijden leven er naar schatting 380 biljoen virussen op en in je. Dat is duidelijk te veel; doe er wat aan.’

Lees ook:


De heetste hangijzers van 2021

Is Amerika nog regeerbaar? Kunnen psychedelica ons genezen? Wat zit er in een broodje tonijn van Subway? In december blikte de opinieredactie van The New York Times terug op de belangrijkste – en meest absurde – debatten van 2021. Een must voor als je ingevoerd in de laatste hete ijzers van het publieke debat het nieuwe jaar wil aanvangen, aldus redacteur Joep Harmsen.

Nog enkele prikkelende discussiepunten voor tijdens de (virtuele) nieuwsjaarsborrel: Is er een realiteitscrisis gaande? Bepalen ‘memes’ de economische koers? En last but not least: Verspreid Pino van Sesamstraat overheidspropaganda?

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven