De eerste gayrockband uit de geschiedenis

360 Magazine | Amsterdam | 19 april 2023

In 1975 tekende Handbag als eerste openlijk homoseksuele rockband bij een groot Brits label. Maar de lancering van het debuutalbum werd afgeblazen. Bijna vijftig jaar verschijnt de plaat alsnog.

Paul Southwell (70) heeft naar eigen zeggen een rijk leven geleid. Als negentienjarige uit Noord-Engeland ontdekte hij het nachtleven van Londen en de feesten die het Gay Liberation Front organiseerde, terwijl ‘het meeste entertainment in die tijd werd verzorgd door onmiskenbare heterobands’, schrijft The Guardian. Samen met Dave Jenkins en Alan Jordan richtte hij Handbag op, een band op die ‘contrasteerde met dit landschap’. ‘We kleedden ons extravagant. We kusten op het podium en deden alsof we seks hadden’, aldus Southwell tegen de Britse krant.

Handbag had herinnerd kunnen worden als de eerste gayrockband als de maatschappij wat meer lef had gehad

Ze tekenden als eerste openlijk homoseksuele rockband bij een groot Brits label. Maar hun avontuur was van korte duur. Het album The Jet Sessions 1975 werd niet uitgebracht en het project werd opgeschort. ‘We kregen geen uitleg, maar ik vermoed dat homofobie en een gebrek aan begrip van de homozaak aan de basis lagen van deze beslissing’, vertelt Southwell.

Bijna vijftig jaar later verschijnt het album alsnog op de streamingdiensten. Volgens Southwell had
Handbag herinnerd kunnen worden als de eerste gayrockband uit de geschiedenis, als de maatschappij wat meer lef had gehad. ‘Maar ja, we zullen het nooit weten.’

Door Laura Weeda

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven