De EU is blind voor Chinese beïnvloeding

© 360 Magazine
360 Magazine | Amsterdam | 26 mei 2023

China zoekt steeds meer manieren om het beleid en de publieke opinie in de EU te beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek van de Tsjechische wetenschapper Ivana Karásková. Maar veel EU-landen zijn hier niet alert op. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Blinke vlek voor China

China heeft zijn inspanningen om het beleid en de publieke opinie in de EU te beïnvloeden sterk geïntensiveerd, maar een groot deel van de EU is blind voor wat er gebeurt, aldus de Tsjechische wetenschapper Ivana Karásková in Politico. Zij is gespecialiseerd in buitenlandse beïnvloeding en adviseur van Věra Jourová, vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Sinds 2019, aldus Karásková, is de manier verhardt waarop China de EU benadert – directe propaganda via zogenaamde ‘wolf warrior’-diplomaten is sterker geworden, evenals de financiering van denktanks, academische instellingen en non-profitorganisaties. De meeste EU-landen, vooral buiten Oost-Europa, zijn zich er niet bewust van of zijn niet bereid om de schaal en impact van de Chinese beïnvloeding te zien, zegt Karásková. Hoe sterk die Chinese campagnes tot beïnvloeding zijn en waartoe dat leidt lees je hier. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.


Misstanden bij opleiding Navy Seals

Rekruten van de Navy Seals kampen met overijverige leidinggevenden, ongecontroleerd drugsgebruik en inadequate begeleiding. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties tijdens de opleiding, meldt The New York Times naar aanleiding van een onderzoeksrapport van de Amerikaanse marine.

‘De beruchte slopende selectieprocedure van de Navy Seals werd de laatste jaren zo zwaar dat het gevaarlijk werd en zelfs dodelijk. Instructeurs dreven hun klassen tot uitputting zonder dat daar voldoende toezicht op was. Rekruten vielen in groten getale uit, of gebruikten illegale drugs om het vol te kunnen houden.’ Zo beschrijft Dave Philipps namens The New York Times de gevaarlijke situatie die is ontstaan bij het opleidingsprogramma voor de meest elite tak van de Amerikaanse marine.

De misstanden bij de Navy Seals kwamen aan het licht nadat in 2022 rekruut Kyle Mullen overleed nadat hij geen medische zorg kreeg toen hij tijdens de training ademhalingsproblemen kreeg. De dienstdoende arts op dat moment adviseerde zijn medestudenten zelfs om niet het alarmnummer te bellen omdat dat hun opleiding zou kunnen belemmeren. Het artikel geeft een inzichtelijk beeld van de bare omstandigheden en misstanden bij de opleiding en gaat in op reacties van de Amerikaanse marine over hoe de opleiding in de toekomst verbetert wordt om dit soort misstanden te voorkomen, aldus redactiestagiair Rens van Maasakker. Lees het artikel hier.


De gevolgen van de Russische emigratiegolf

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari 2022 is in Rusland de grootste emigratiegolf sinds decennia op gang gekomen. Schattingen lopen uiteen van enkele honderdduizenden tot een miljoen. Waar zijn al die Russen terechtgekomen? Dit artikel van de Russischtalige BBC, dat redacteur Marc van Rijswijk afgelopen week las, doet in een uitgebreide longread verslag van de verschillende bestemmingen van de Russische emigranten en van de vele moeilijkheden waarmee ze te maken krijgen. Zo worden aanvragen van politiek asiel vaak afgewezen, mogen ze slechts tijdelijk in een land verblijven of wordt hun de toegang tot een land (zoals Turkije) ontzegd omdat er al te veel Russische emigranten zitten.

Ook zoomt de BBC in op de economische gevolgen van deze emigratiegolf voor Rusland en de omliggende landen en de maatregelen die Rusland zou kunnen nemen om de emigranten terug te halen. Rusland overweegt bijvoorbeeld om landverhuizers dubbele belasting te laten betalen: in Rusland en in het gastland. Het artikel geeft tevens een gezicht en een stem aan een aantal migranten die wat vertellen over hun wederwaardigheden. Zo blijkt dat een oorlog niet alleen gevolgen heeft voor het land dat aangevallen wordt, maar ook voor de agressor zelf.


Vijf verdiepende leestips

» Boyan Slat, de Nederlandse uitvinder en oprichter van The Ocean Cleanup, richt zich naast het verwijderen van plastic uit de oceaan, ook op het voorkomen dat het schadelijk materiaal de zee bereikt. In een sterk opiniestuk in The New York Times doet hij enkele voorstellen hoe we dat kunnen bereiken.

» Je dagelijkse kopje koffie in de ochtend is in gevaar, kopt Süddeutsche Zeitung. De klimaatcrisis maakt het immers steeds moeilijker om koffiebonen te verbouwen. De Duitse krant sprak met koffieboeren van over de hele wereld en vroeg ze wat zij doen om hun hoofd boven het water te houden.

» 1843 Magazine, het digitale tijdschrift van The Economist met longreads, ging langs bij de drag queens in Tennessee. Hun werk als performer wordt namelijk belemmert door de steeds conservatievere wetten in de staat, zo mogen ze niet meer in drag verschijnen op openbaar terrein of in de aanwezigheid van minderjarigen.

» Al meer dan een jaar geleden werd de Palestijns-Amerikaanse journalist Shireen Abu Akleh vermoord toen ze voor Al Jazeera een reportage maakte op de Westelijke Jordaanoever. Vermoedelijk werd ze gedood door een kogel van de Israëlische veiligheidstroepen, maar het onderzoek naar haar overlijden ligt stil. Onderzoeksplatform The Intercept zocht uit waarom.

» Digital nomads, mensen die de wereld over reizen terwijl ze vanaf hun laptop blijven doorwerken, zijn alomtegenwoordig op sociale media. Techwebsite Rest of World zocht uit wat het met steden doet als veelverdienende techwerkers er neerstrijken. Zo worden in populaire bestemmingen huren onbetaalbaar voor de lokale bewoners en ontstaat er een monocultuur van koffietentjes met laptoptafels.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven