De hele wereld schuift aan bij 28 minutes

Schermafbeelding 28 minutes
360 Magazine | Amsterdam | 6 januari 2023

28 minutes, het dagelijkse actualiteitenprogramma van de zender Arte, is een schoolvoorbeeld van hoe je een talkshow moet maken; Le Monde maakte een hartverscheurend portret van een Oekraïense martelaar. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Stephen Fry pleit voor teruggave Griekse roofkunst

Met boeken zoals Mythos en Troy gaf de Britse schrijver en acteur Stephen Fry aan warme belangstelling te hebben voor de Griekse geschiedenis en mythologie. Anderhalf jaar geleden werd hij zelfs benoemd tot commandeur in de Griekse Orde van de Feniks voor zijn ‘bijdrage aan het vergroten van de kennis over Griekenland in Groot-Brittannië en het versterken van de banden tussen beide landen’.

Redacteur IJsbrand van Veelen las deze week dat Fry zich weer heeft laten horen in de eeuwenoude discussie over teruggave van de zogenoemde Elgin Marbles door het British Museum aan Griekenland. Het gaat onder andere om de decoratieve friezen van het Parthenon op de Akropolis in Athene – in de vijfde eeuw voor Christus voltooid als tempel voor de Godin Athena. De sculpturen werden tijdens de Turkse bezetting in 1802 in opdracht van de Londense ambassadeur Lord Elgin naar Groot-Brittannië gebracht. Athene noemt de aanwezigheid van de antiquiteiten in het British Museum illegaal en ‘in strijd met elk moreel principe’ en strijdt sinds jaar en dag voor teruggave.

Er lijkt eindelijk beweging te komen in de patstelling en Fry deed deze week zijn duit in het zakje met onder meer de opmerking ‘het verwijderen van de Parthenon-sculpturen kan worden vergeleken met het verwijderen van de Eiffeltoren uit Parijs of Stonehenge uit Salisbury’. Meer over zijn stellingname in deze controverse lees je hier.

Lees ook:


Martelaar van de Russische invasie

Op de website van Le Monde verscheen vrijdag een aangrijpende longread over de 49-jarige Oekraïner Volodymyr Vakoelenko. Vakoelenko sprak zich al jarenlang uit tegen de toenemende agressie van Rusland en werd om deze reden dan ook gefusilleerd toen het kleine dorpje nabij Charkiv waar hij woonde, werd ingenomen door de legers van Poetin. Naast een verfent tegenstander van Russische inmenging in Oekraïne was Vakoelenko ook kinderboekenschrijver, dichter en alleenstaande vader van een autistische zoon.

Le Monde schreef een prachtig portret van deze bijzondere man met behulp van zijn dagboek van de bezettingsdagen, aldus redacteur Joep Harmsen. Het leverde een pijnlijke herinnering op aan het feit dat achter kille statistieken van dodentallen mensen van vlees en bloed met dromen en geliefden schuilgaan.


Schoolvoorbeeld

‘Een schoolvoorbeeld van hoe je een talkshow moet maken,’ zei correspondent Stefan de Vries in Bureau Buitenland over 28 minutesdagelijks om 20.00 te zien op de zender Arte. Een schoolvoorbeeld omdat het elke avond echt ergens over gaat en je er geen ‘volkszanger zal horen zeggen dat het allemaal wel meevalt met die homofobie in Saoedie Arabië.’ De hele wereld schuift daar aan: wereldleiders, wetenschappers, Nobelprijswinnaars, en het gaat over geopolitiek, over cultuur, over alles zonder elitair te zijn. Een aanrader van editor at large Katrien Gottlieb.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven