De opkomst van de groene sjaaltjes & Meer tips

© Raul Arboleda / AFP
360 Magazine | Amsterdam | 8 juli 2022

Waarom dragen abortusactivisten van Argentinië tot de VS groene sjaaltjes? The Washington Post zocht het uit. Een onderzoek van The Wall Street Journal onthult dat Rusland graan rooft uit Oekraïne. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Golf van groene sjaaltjes

Eerst doken ze op in Latijns-Amerika, daarna in de VS en inmiddels over de hele wereld: groene sjaaltjes, vaak om de nek gebonden van een jonge vrouw. Het symbool ontstond in Argentinië, bij de Dwaze Moeders, de vrouwen die eind jaren zeventig protesteerden tegen de tegen de verdwijning van hun dochters en zonen door de heersende militaire junta tijdens de Vuile Oorlog van het land, las redacteur Joep Harmsen in The Washington Post.

Zij droegen nog witte sjaaltjes, maar Argentijnse abortusactivisten begin deze eeuw namen het symbool over en kozen voor groen, omdat die kleur stond voor ‘leven’, een woord dat in hun ogen gekaapt was door de antiabortuslobby. Sinds abortus weer onder vuur staat in de VS, zijn vrouwen ten noorden van de Río Grande ook groene sjaaltjes gaan dragen naar demonstraties als symbool van eenheid, strijd én leven. Lees hier de rest van deze geschiedenis (en bekijk vooral ook de prachtige foto’s).

Lees ook:


Graanroof

Terwijl de oorlog in Oekraïne de mondiale graanvoorziening ernstig verstoort en er in Afrika hongersnood dreigt doordat Rusland de graanexport uit Oekraïne dwarsboomt, onthult een onderzoek van The Wall Street Journal dat Rusland zelf honderdduizenden tonnen gestolen graan in alle stilte per schip verstuurt naar Russische bondgenoten in het Midden-Oosten, zoals Syrië. Dat graan is geroofd uit de pas bezette gebieden in Oekraïne. Een aanrader van redacteur IJsbrand van Veelen.

Sinds begin mei loopt het belangrijkste transport vanuit een enorme graanoverslag in Kamjanka-Dniprovska in Zuidoost-Oekraïne, een van de grootsten van het land, en een in beslag genomen overslag in Berdjansk. Via grote konvooien met trucks wordt het graan naar de haven van Sebastopol op de Krim gebracht waar het wordt geladen aan boord van schepen als de Matros Pozynitsj, de Matros Kosjka en de Michaïl Nenasjev. Deze schepen varen al zeker sinds eind maart via de Zwarte Zee naar het Midden-Oosten en weer terug naar de Krim, en ze schakelen vaak hun transponders uit zodat ze niet altijd kunnen worden getraceerd.

Het gaat hier niet om een incidenteel geval, maar om een georganiseerde operatie

Het onderzoek van The Wall Street Journal laat bijvoorbeeld zien hoe de Matros Pozynitsj graan laadt in Sebastopol, op 22 mei door de Bosporus vaart, dan een tijdje van de radar verdwijnt en uiteindelijk opduikt in de haven van de Syrische stad Latakia om te lossen.

De berichtgeving van de Amerikaanse krant laat zien dat het hier niet gaat om een incidenteel geval, maar om een georganiseerde en inmiddels geïnstitutionaliseerde operatie, in weerwil van alle Russische ontkenningen.


Hoe krijg je het lichaam van Cameron Norrie?

‘Als Cameron Norrie vrijdagmiddag op Wimbledon het gras betreedt, onderscheidt hij zich door twee dingen: zijn status als laatste Brit in het enkelspel en een uithoudingsvermogen dat veel groter is dan dat van zijn rivalen’, schrijft The Telegraph. Volgens zijn coach Facundo Lagones is de belangrijkste troef van Norrie zijn extreme uithoudingsvermogen.

The Telegraph laat zien waar Norrie’s goede uithoudingsvermogen vandaan komt. Allereerst zijn hart en longen. Zo meent Lagones dat een belangrijk element in Norries succes zijn supergrote hartcapaciteit is. Tijdens een wedstrijd stelde een Catapult (een biometrisch meetapparaat) vast dat hij acht minuten lang in de rode zone – het hoogste niveau – bleef. ‘Wat bijna onmogelijk is. Een normaal persoon zou na twee minuten in de rode zone dood neervallen,’ zegt Lagones.

Norrie heeft een longcapaciteit op het niveau van diepzeeduikers

Na een ongeluk in het ziekenhuis wees onderzoek uit dat de 1,90 meter lange speler een longcapaciteit heeft op het niveau van diepzeeduikers – groter, zo vertelde een van de onderzoekers hem, dan hij ooit had gezien. ‘Sindsdien heb ik dat in mijn voordeel gebruikt,’ zegt Norrie.

Daarnaast heeft de lockdowntraining zijn vruchten afgeworpen. Toen Norrie in maart 2020 naar het huis van zijn ouders in Auckland, Nieuw-Zeeland, vloog, gooide hij zijn trainingsschema om. Zo rende hij elke dag 10 kilometer tegen steile heuvels op. Langeafstandslopen is atypisch voor tennisprofs, aldus Matt James, de vroegere coach van Emma Raducanu. De meeste sprinttrainingen vinden plaats binnen drie tot vijf meter, omdat dat de afstand is waarbinnen tennissers zich voornamelijk bewegen.

Lees de andere oorzaken van Norrie’s extreme uithoudingsvermogen in dit artikel.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven