Zuid-Afrikaanse Shabangu is trots op haar albinisme

Screenshot van Facebook
360 Magazine | Amsterdam | 12 januari 2024

De Zuid-Afrikaanse ‘Miss Albinism’ Ameliah Shabangu wil andere meisjes met albinisme laten zien dat ze trots mogen zijn op hun witte huid. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Miss albinisme

In Afrikaanse landen is een opmerkelijke bevolkingsgroep het slachtoffer van discriminatie, minachting en mishandelingen: mensen met albinisme, en dan met name vrouwen, zo las redacteur Marc van Rijswijk deze week in El Mundo. Zo worden in landen als Tanzania en Malawi mensen met albinisme gedood en worden hun organen gebruikt bij magische praktijken.

De Spaanse krant interviewde de Zuid-Afrikaanse Ameliah Shabangu, een 28-jarige vrouw die in Zuid-Afrika verkozen is tot ‘Miss Albinism’. Albinisme is een genetische aandoening die het gevolg is van een gebrek aan melanine, het pigment dat kleur geeft aan de ogen, huid en het haar. Ameliah vertelt over de strijd die ze heeft moeten voeren, de discriminatie en het dedain waarmee mensen op haar neerkeken als ze op straat liep. Gelukkig zijn er steeds meer vrouwen met albinisme die hun opvallende huidskleur en uiterlijk beschouwen als iets om trots op te zijn.

Shabangu hoopt dan ook dat ze als Miss Albinism een inspiratiebron mag zijn voor andere meisjes die aan dezelfde aandoening lijden. ‘Ik hoop dat ze zullen beseffen hoe mooi ze zijn en dat ze zichzelf accepteren zoals ze zijn.’ Lees haar indrukwekkende relaas hier


Moordende medicijnen

Hoewel malaria vrij eenvoudig te behandelen is met medicijnen sterven jaarlijks nog 600.000 mensen aan de ziekte, die hoofdzakelijk door muggen wordt overgedragen. Dit komt vooral door een gebrek aan toegang tot betaalbare medicijnen, maar zelfs als patiënten in Sub-Sahara-Afrika – waar de meeste sterfgevallen voorkomen – hun handen kunnen leggen op medicijnen, blijken die niet altijd te werken, zo las redacteur Joep Harmsen in een artikel van Prospect Magazine.

Zo’n 450.000 mensen in de regio sterven aan malaria door vervalste malariamedicijnen en antibiotica. Daarbij komt nog dat deze vervalste medicijnen, die soms wel een klein beetje van de werkzame stof van echte malariapillen bevatten, ervoor zorgen dat de parasiet die verantwoordelijk is voor de ziekte resistent wordt. Een echt ‘wicked problem’ dus zoals Oxford-professor Paul Newton het noemt. Hoe deze nepmedicijnen geproduceerd worden en wie erachter zit, lees je in dit artikel.


Drie verdiepende leestips

» Na het begin van de ‘Week van de woede’ in Duitsland, waarbij vele boeren de straat op gingen om te protesteren tegen bezuinigingen op landbouwsubsidies, publiceerde Süddeutsche Zeitung een interessante reportage. Volgens de Zuid-Duitse krant was het protest namelijk overgenomen door rechtse complotdenkers die zelfs fantaseerden over een staatsgreep. De krant vroeg gematigde en minder gematigde boeren naar hun mening hierover.

» Door de oorlog in Oekraïne dreigt er een wereldwijd tekort aan kunstmest en is de prijs exorbitant gestegen. Het door Rusland binnengevallen land is namelijk een van de belangrijkste producenten van de grondstoffen van kunstmest. The New York Times beschrijft hoe deze dynamiek zorgt voor problemen bij boeren wereldwijd en hoe zij vooral in Afrika en Azië de voedselzekerheid bedreigt en honger veroorzaakt.

» Bij de vraag wie baat had bij 7 oktober richten de westerse inlichtingendiensten hun blik op Qatar, schrijft Politico. De vraag of Qatar, dat de grootste financiële steunverlener is van Hamas en onderdak heeft verleend aan verschillende Hamas-leiders, echt niets wist van de plannen om Israël aan te vallen, is een heet hangijzer.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven