Een musical over Silvio Berlusconi & Meer tips

© Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 25 november 2022

Hij houdt van show, corruptie, schandalen en politiek. Kortom: een ideaal persoon voor een musical, toch? En jawel: er is nu een musical over Silvio Berlusconi, te zien in Londen! En lees hier meer tips van de 360-redactie.

De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Een musical over Silvio Berlusconi

360-redacteur IJsbrand van Veelen tipt: ‘De musical die je wist dat zou komen. De gevierde Britse televisie- en theaterproducer Francesca Moody, die met Phoebe Waller-Bridge onder meer naam maakte met Fleabag, heeft de productie van een nieuwe musical aangekondigd over niemand minder dan Silvio Berlusconi. Moody zelf omschrijft de musical, die van 25 maart tot 29 april te zien zal zijn in Londen, als ‘Evita on acid’: een ‘bijna waar’ verhaal waarin drie vrouwen – een onderzoeksrechter, Silvio’s tweede vrouw en een journalist – met straffe feministische blik kijken naar de Italiaanse sjoemelkunstenaar, die ook wel als Il Cavaliere wordt genoemdSongs met titels als Voor Italië, Bunga BungaDankbaar voor Silvio en Mijn weekend met Vladimir zijn al bevestigd. Meer over deze musical lees je hier.’

te doen. Ze hielp de definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid uit te breiden.’


Hoe erwten luisteren naar kabbelend water

Niet alleen vogels, insecten en zoogdieren maken geluid, ook planten zenden geluidsgolven uit, schrijft hoofdredacteur Laura Weeda. ‘Jonge erwtjes luisteren aandachtig naar het kabbelende water. Zelfs paddenstoelen praten: volgens wetenschappers is het mycorrhizanetwerk, dat de wortels van bomen in een bos met elkaar verbindt, net zo spraakzaam als een schoolplein in de pauze.’

Het idee dat al deze geluiden aanwijzingen zijn voor de gezondheid van onze planeet ontstond ongeveer zestig jaar geleden, toen de Amerikaanse bioloog Rachel Carson haar schokkende boek Silent Spring publiceerde over door pesticiden gedode vogels. In de decennia die volgden, realiseerden nieuwe generaties wetenschappers zich steeds meer het belang van het planetaire geluidsecosysteem voor dieren die communiceren via geluid. ‘We zijn zo’n visuele soort dat we geluid hadden gediskwalificeerd als middel om de veranderingen op onze planeet te evalueren en te meten’, aldus Bryan Pijanowski, die directeur is van het Center for Global Soundscapes aan de Purdue University in de VS.

Nu we wel beginnen te luisteren, zal het niet verbazen dat de ‘de aarde een vreemd, verontrustend deuntje zingt’. Een prachtige longread uit de Canadian Geopraphic.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven