Een reuzenslak als huisdier? Pas op met knuffelen

© Kris Bruckley / YouTube
360 Magazine | Amsterdam | 9 februari 2024

Steeds meer Duitsers hebben een reuzenslak als huisdier. Ze zijn lekker rustig, hebben weinig verzorging nodig en het slijm wordt als gezond beschouwd. Maar is dat wel zo? De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

‘Kus je slak niet!’

‘Op het eerste gezicht hebben reuzenslakken als huisdier veel voordelen: ze zijn niet zo luidruchtig als een papegaai, hoeven niet te worden uitgelaten zoals een hond en krabben niet aan de bank zoals een kat’, las redactiechef online Joep Harmsen in Süddeutsche Zeitung. ‘Dus lijken agaatslakken [een type reuzeslak] ideale huisdieren (vooral omdat ze al een eigen huis hebben), ook al zijn ze niet bepaald makkelijk te knuffelen.’

’Maar een wetenschappelijk rapport heeft zojuist voor grote opschudding gezorgd onder liefhebbers van reuzenslakken’, vervolgt de Duitse krant. Onderzoekers van de Universiteit van Lausanne hebben een studie gepubliceerd die waarschuwt voor de risico’s van de handel in en het houden van agaatslakken, een reuzenslakkensoort die populair is geworden via sociale media. Sommige soorten vormen een bedreiging voor de gezondheid van mensenomdat ze drager zijn van ten minste 36 ziekteverwekkers, waaronder de rattenlongworm, een gevaarlijke parasiet die hersenvliesontsteking bij mensen kan veroorzaken. ’Sociale netwerken staan vol met foto’s van mensen die het dier in contact brengen met hun huid of zelfs hun mond,’ zegt onderzoeksleider Cleo Bertelsmeier tegen de krant.

Kris Buckley, een slakkeninfluencer uit München, waarschuwt haar volgers daarom voor een te innige omgang met hun slijmerige huisdieren: ‘Lieve mensen, doe me een plezier: Kus je slak niet! Lik je slak niet af!’ Geen onnodige waarschuwing want op het internet gaan veel gezondheidsclaims rond over slakkenslijm. Zo zou het helpen helpen tegen puistjes, een droge huid of een bleke teint. Dubieuze gezondheidswebsites beweren dat slakkenslijm hyaluronzuur, collageen, elastine en vitamine A en E bevat, stoffen die in veel dure crèmes zitten. ‘Dat betwijfel ik ten zeerste,’ zegt Christoph Allgaier, bioloog aan de Universiteit van Tübingen, tegen SZ, ‘daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.’


Israëls ‘open wond’

Naomi Klein zette na 7 oktober twee hoofdstukken uit haar nieuwe boek Doppelganger gratis online. In hoofdstuk 13 lees je over hoe de nazi’s zich voor hun misdaden, die algemeen worden beschouwd als de gruwelijkste ooit begaan, lieten inspireren door de Europese koloniale geschiedenis en rassensegregatie in Amerika. In 1941 merkte Hitler bijvoorbeeld op: ‘Concentratiekampen zijn niet uitgevonden in Duitsland. Het zijn de Engelsen die deze uitvonden en gebruikten om de ruggen van andere naties geleidelijk te breken.’

Het onvermogen om dit verband te erkennen, aldus Klein, heeft Israël ‘gevormd en misvormd’, en zelfs heeft bijgedragen aan de verbanning van Palestijnen. ‘Israël-Palestina wordt door velen omschreven als de “open wond” van de moderne wereld: nooit genezen, zelfs nooit verbonden. Op 7 oktober 2023 werd die wond opengereten op manieren die we nog niet kunnen bevatten’, schrijft ze. Met deze hoofdstukken hoopt ze vanwege de geboden context de gesprekken productiever te maken. Een betere motivatie om ze te lezen kan ik niet bedenken. Een aanrader van hoofdredacteur Laura Weeda.


Drie verdiepende leestips

» Op 26 juli beginnen de Olympische Spelen in Parijs. Reden voor Le Monde om eens een kijkje te nemen in het Olympisch dorp, waar tijdens de spelen zo’n 15.000 mensen zullen neerstrijken. Natuurlijk komen de beste sporters ter wereld er niets te kort.

» Econoom-antropoloog Jason Hickel staat bekend om zijn boek over degrowth (Minder is meer), maar heeft ook wat te vertellen over het basisinkomen. In een essay in Current Affairs schrijft hij dat hij het achterliggende principe ondersteunt: iedereen heeft recht op een deel van wat we collectief produceren. Tegelijk schrijft hij dat dat het fundamentele probleem van de kapitalistische economie niet oplost: de productie van onnodige en destructieve dingen, zoals SUV’s, fossiele brandstoffen en wapens, terwijl er mensen zijn die hun basale behoeften niet bevredigd zien, zoals gezondheidszorg en goed voedsel. Zijn oplossing? Baangarantie in sectoren die diensten en goederen leveren voor het algemeen welzijn. Lees zijn hele betoog hier.

» Twee dagen voor de Slowaakse verkiezingen in september dook er een mysterieuze audio-opname op sociale media op. Op de opname kon je de liberale oppositiekandidaat Šimečka schijnbaar horen samenspannen met een journalist om stemmen te kopen en de uitslag te vervalsen. De opname was weliswaar nep, maar voor factcheckers dat konden aantonen was ze al duizenden malen gedeeld. Het voorval is een van de vele voorbeelden van hoe AI kan worden ingezet om desinformatie te fabriceren om zo verkiezingen te beïnvloeden. Financial Times publiceerde vorige maand een interessant artikel over deze praktijk, die een grote invloed gaat hebben op de vele verkiezingen van dit jaar.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven