Het nieuwste werk van de omstreden Poolse filmregisseur Patrick Vega, Poetin (2025), toont een stervende Vladimir Poetin in een Rusland dat op de rand van de afgrond balanceert. In Polen roept de film heftige reacties op, maar in Duitsland is de fantasiebiopic een hit.
Patrick Vega staat bekend als de ‘enfant terrible’ van de Poolse cinema. Over zijn nieuwste film Poetin (2025), een fantasiebiopic, schrijft een recensent van het conservatieve Poolse dagblad Rzeczpospolita: ‘Ik zou de bioscoop na vijf minuten hebben verlaten, maar ik heb mezelf opgeofferd om het publiek te waarschuwen.’ De Poolse mediasite Onet noemt Vega een specialist in ‘vunzigheid’ en ‘grofheid’.
Maar in met name de Duitse pers is er volop aandacht voor de film, die speelt in Rusland in 2026. Het land wordt geteisterd door hongersnood terwijl aan de grenzen westerse legers de Russen terugduwen. Vladimir Poetin ligt op sterven. Aan het begin van de film verschonen verpleegsters zijn vuile lakens. ‘De camera blijft, nou ja, niet met plezier, maar toch opvallend lang hangen bij de uitwerpselen van de president,’ beschrijft Süddeutsche Zeitung.
Een dictator aan het einde van zijn leven, wanneer zijn lichaam hem in de steek laat, is een bekend thema. Maar, schrijft Der Tagesspiegel, ‘verraderlijk in deze eerste scène is het gezicht van Poetin, dat werd gereconstrueerd met behulp van AI. Voor een moment is de illusie perfect.’
Vega probeert met zijn film in Poetins hoofd te kruipen, om zo zijn manier van denken en ook zijn zwakheden te kunnen onthullen
De film volgt de Russische leider sinds zijn jeugd in de straten van Leningrad (nu Sint-Petersburg), waar hij zich aansluit bij straatbendes. Daarbij neemt Vega de feiten ‘heel ruim’, waarschuwt Süddeutsche Zeitung. ‘Subtiliteit behoort niet tot de kwaliteiten van deze omstreden regisseur,’ erkent ook Der Tagesspiegel. Frankfurter Allgemeine Zeitung spreekt van ‘een poging tot moord door middel van cinema’. De regisseur zelf omschrijft wat hij maakte in een interview met Frankfurter Rundschau als ‘live geschiedenis’.
Vega probeert met zijn film in Poetins hoofd te kruipen, om zo zijn manier van denken en ook zijn zwakheden te kunnen onthullen. Werkt dat? ‘Vernedering is misschien wel het laatste wapen van de machtelozen,’ zegt Der Tagesspiegel. Helaas werkt de satire uiteindelijk totaal niet, oordeelt Süddeutsche Zeitung: ‘Het is allemaal rumoer (…) er is niets echt onthullends aan. Poetin zou er in de bioscoop niet zo gemakkelijk vanaf moeten komen.’
Andere Duitstalige kranten grijpen Poetin wel degelijk aan om de Russische leider beter te begrijpen. Volgens FAZ herinnert de film er op zijn minst aan hoe onvoorspelbaar Poetin is ‘voor een westerse politieke wereld die zich altijd laat voorstaan op rationaliteit’. Volgens de Oostenrijkse Der Standard kan de film voor westerse leiders dan ook een ‘grote bron van inspiratie’ vormen.