Gigantisch mozaïek van QR-codes

360 Magazine | Amsterdam | 31 maart 2021

De allereerste tentoonstelling in het Nxt Museum in Amsterdam-Noord gaat over continue verschuivingen in de onderlinge afstand tussen mensen.

TENTOONSTELLING – Afgelopen zomer opende in een kolossale televisiestudio in Amsterdam-Noord het Nxt Museum, een expositieruimte speciaal voor mediakunst. Achter een enorme blauwe wand – ruim 24 meter lang en 9 meter hoog – bevindt zich 1400 vierkante meter vloeroppervlakte, verdeeld over veertien ruimtes.

De eerste tentoonstelling, Shifting Proximities, gaat over hoe mondiale gebeurtenissen en technologische veranderingen zorgen voor continue verschuivingen in de onderlinge afstand tussen mensen.

Wanneer zij dicht bij elkaar gaan staan, worden de zeshoekige figuurtjes rond de bezoekers groter

In Connected (2020) van Roelof Knol, in de eerste ruimte, wordt die afstand heel letterlijk verbeeld: over de vloer lopen geprojecteerde lijnen die meebewegen met bezoekers. Wanneer zij dicht bij elkaar gaan staan, ontstaat er ‘communicatie’ en worden de zeshoekige figuurtjes rond de bezoekers groter. 

Het slotwerk van de expositie, van Yuxi Cao, is een gigantisch bewegend mozaïek van QR-codes, waar je langs en overheen kunt lopen. Het werk is geïnspireerd op het feit dat QR-codes in coronatijd in veel landen worden gebruikt als een soort paspoort om aan te tonen of je getest en gezond bent.  

T/m 30 juni 2021, Nxt Museum, Amsterdam, nxtmuseum.nl

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven