Grafische kunst in plaats van gruwelijke beelden

360 Magazine | Amsterdam | 4 maart 2022

Het verdwijnen van de middenklasse onder millennials en de gevolgen daarvan; gevluchte Oekraïners hebben te maken met negentiende-eeuws racisme; The New Statesman in het teken van kunst uit Oekraïne & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Grafische kunst uit belaagd gebied

Het printnummer van The New Statesman staat in het teken van kunst uit Oekraïne. ‘A nation under attack’, aldus het Britse magazine. Van de oorlog krijgen we al genoeg gruwelijke beelden onder ogen, maar de grafische kunst uit het New Statesman-nummer weet een speciale snaar te raken, aldus redacteur Joep Harmsen.


Wantoestanden aan de Poolse grens

Negentiende-eeuws racisme. Zo omschrijven studenten uit India die in Oekraïne een opleiding volgden de situatie waarin ze terechtkwamen. Nadat ze probeerden te vluchten voor het oorlogsgeweld kwamen ze dagenlang in de bijtende kou vast te zitten bij de Poolse grens. ‘Oekraïners mochten door met hun honden en katten. Zelfs hun huisdieren werden beter behandeld’, citeert Adam Bychawsky een van de studenten in een reportage voor openDemocracy, die redacteur IJsbrand van Veelen met stijgende verbijstering las.

‘Wat we de afgelopen drie dagen hebben meegemaakt, is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt’

’“Het komt allemaal neer op zwart-wit”, zegt geneeskundestudent Muhammad dinsdag vanuit een hostel in Lviv. “Zij zijn Europeanen en wij zijn maar Indiërs.” Mohammed, die oorspronkelijk uit New Delhi komt, vertelt dat hem en honderden andere buitenlandse studenten een paar dagen eerder de toegang tot de Poolse grens werd ontzegd en dat ze gedwongen waren terug te keren naar Lviv, ruim 60 kilometer verderop. “Wat we de afgelopen drie dagen hebben meegemaakt, is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt”, zegt zijn klasgenoot Jayesh. “We vreesden voor ons leven”, voegt Mohammed eraan toe. De twee medische studenten waren gedwongen drie nachten in de vrieskou door te brengen bij een controlepost dicht bij de Poolse grens. De temperaturen daalden tot -6°C en er was geen voedsel, water of beschutting tegen de sneeuw.

De Indiërs waren niet de enigen. In de afgelopen week hebben Afrikaanse, Aziatische en Caribische mensen, onder wie veel studenten, verslagen en beelden gedeeld die laten zien dat ze het land niet konden verlaten, schrijft Bychawsky. ‘Sommigen vertelden openDemocracy dat ze getuige zijn geweest van aanvallen op studenten; anderen hadden een spoedbehandeling nodig vanwege onderkoeling. Muhammad (23) en Jayesh (21) zijn twee van de 18.000 Indiase studenten die vastzaten in Oekraïne toen Russische troepen vorige week binnenvielen. Toen hun vluchten werden geannuleerd, probeerden ze over land te ontkomen.’

De rest van dit mensonterende verhaal, inclusief filmbeelden, vind je hier.


Millennials: De best opgeleide en toch de meest verdoemde generatie


In Canada, maar eigenlijk overal ter wereld wordt inkomensongelijkheid steeds duidelijker, ook onder de jongere generaties. Bridget Casey schrijft in een opinie van The Globe and Mail over het verdwijnen van de middenklasse onder millennials en de gevolgen daarvan. Casey, zelf ook millennial omschrijft de indeling van de jongere generaties als volgt: ‘Er zijn twee verschillende klassen: de millennials die het goed doen, en alle anderen.’

In een tijd waarin we wereldwijd toch al een steeds oneerlijkere verdeling van het vermogen zien, is deze onder de jeugd nog duidelijker zichtbaar. De top 10 procent van de millennials bezit namelijk 55 procent van het totale vermogen van hun generatie. Het zijn mensen met een hoog inkomen en huiseigenaren, met lage schulden en ruime financiële middelen. ‘Ze bloeien, terwijl de onderste 90 procent van de millennials worstelt met hoge studieschulden, onbetaalbare huisvesting en stagnerende lonen.’

Het is volgens Casey niet genoeg om haar generatievermogen te vertellen dat ze hun latte en avocadotoost moeten opgeven, harder moeten werken of meer moeten sparen. Lees de rest van haar opinie om erachter te komen waar mogelijk de oplossing voor dit probleem kan liggen hier. Een tip van onlinestrateeg Maxim Hoekmeijer.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven