Het ethische dilemma van de zeespons

Een zee-egel op een goudkleurig sponsdier. (© Marino Linic / Unsplash)
360 Magazine | Amsterdam | 27 oktober 2023

Door de toenemende vraag naar duurzame technologieën wordt diepzeemijnbouw populairder. Daardoor dreigen zeesponzen te verdwijnen, terwijl ze juist veel voor de mensheid kunnen betekenen. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De zeespons 

Zeesponzen kunnen mensenlevens redden en dreigen uit te sterven, las redactiestagiair Sterre Kilsdonk. Want wat blijkt? De zeespons biedt niet alleen een thuis aan talloze zeedieren, maar is ook een levende apotheek. Zo worden ze gebruikt bij het AZT medicijn tegen HIV en de Halaven behandeling tegen borstkanker.

Maar de zeespons dreigt uit te sterven door het toedoen, en goed willen doen, van de mens. Benji Jones, milieuverslaggever bij Vox, legt het uit: ‘Naarmate de vraag naar schone technologieën stijgt, neemt ook de behoefte aan metalen als nikkel en kobalt toe. Bedrijven en landen kijken nu naar de diepzee als een potentiële plek om deze metalen te delven, maar dit gebied – dat door sommigen als desolaat wordt gezien – zit vol met sponzen.’

Het creëert een ingewikkeld dilemma: metalen uit de diepzee zijn essentieel in de strijd tegen klimaatverandering, en klimaatverandering schaadt de dieren in het wild. Maar dit schaadt deze sponzen en andere zeedieren, die ook nog eens essentieel kunnen zijn voor de behandeling van menselijke kwalen. What to do?


Onderwatersculpturen 

Prachtig idee, vindt redacteur IJsbrand van Veelen: de Amerikaanse kunstenaar Doug Aitken maakt een drietal onderwatersculpturen die zullen worden verankerd op de oceaanbodem voor de kust van het Caraïbische eiland Saint-Barthélemy. Hij maakt het werk in opdracht van Parley for the Oceans, een milieugroep die het bewustzijn over de omstandigheden in de oceanen wil vergroten.

De oppervlakken van de sculpturen worden – na grondig overleg met oceanografen, mariene biologen en milieubeschermers – gemaakt van ruwe, rotsachtige materialen en ontworpen om mariene aangroei te ondersteunen. Wanneer je om en door de sculpturen heen zal kunnen zwemmen is nog niet bekend.


Drie verdiepende leestips

» Amy Pohl werkte als lerares toen ze door een medisch ongeval de aandoening CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) kreeg. Ze vertelt over de pijn die zelfs artsen moeilijk kunnen begrijpen – en over haar nieuwe leven als TikTok-ster. Een indrukwekkende reportage van The Guardian over het leven met een onbekende aandoening.

» Historicus en journalist Anne Applebaum zet in een vlijmscherpe analyse voor The Atlantic uiteen dat door toedoen van premier Benjamin Netanyahu een situatie in Israël is ontstaan ‘waarin alle mogelijke opties slecht zijn’. Tragisch en treffend. Applebaum legt het uitgebreid uit.

» Een artikel over Amerikaanse Millennials die worden geconfronteerd met een crisis in de ouderenzorg waar niemand hen op heeft voorbereid. ‘De zorgverleners van morgen zullen te maken krijgen met ongekende carrière- en financiële uitdagingen.’ Maar VS is Nederland niet. Toch? In deze verontrustende reportage van Vox blikt journalist en auteur Anna North vooruit op wat deze generatie nog te wachten staat.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven