Klei(n) protest in Rusland

© @malenkiy_piket / Instagram
360 Magazine | Amsterdam | 1 april 2022

Nu demonstreren tegen de oorlog in Rusland steeds moeilijker wordt, heeft een groep knutselaars haar toevlucht genomen tot kleipoppetjes met protestborden; Kom tot rust met de ontspannende tekenfilmpjes van deze Japanse architect & Meer aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Ontspannende tekeningen van hotels

Volgens de site Spoon & Tamago, gewijd aan Japanse kunst, design en cultuur, is de Japanse Kei Endo een ervaren architect en tekenaar. En ze houdt ervan om tijd in hotels door te brengen. Die twee dingen heeft ze samengevoegd tot een hobby die ook voor anderen zeer goed te genieten valt, zeker voor hotelliefhebbers.

Endo brengt namelijk verslag uit over de hotels waar ze geweest is door middel van uiterst gedetailleerde, kleurrijke tekeningen waarin ze zo’n beetje alles rondom haar verblijfsplek onderzoekt en vastlegt, uiteenlopend van de afmetingen en plattegronden van de hotelkamers tot de gebruikte kleuren en de aanwezige voorzieningen. Ze geeft uiterst precies weer hoe het licht valt op de meubels in de hotelkamers en wat de afmetingen zijn van de objecten in de kamer.

Je kunt Kei Endo volgen op Twitter of Instagram en ze heeft ook het Youtube-kanaal Draw with KEI dat het complete proces van elke tekening laat zien, tipt redacteur IJsbrand van Veelen. Haar video’s zijn Bob Ross-achtig ontspannen, ook al moeten ze het stellen zonder zijn slaapstem, en ze doen verlangen naar een verblijf in kraakheldere hotelkamers waar het aan niets ontbreekt.

Lees ook:


Klei(n) protest in Rusland

‘In Sint-Petersburg is er een nieuw soort protest ontstaan dat tot nu toe niet door de autoriteiten is tegengehouden’, las redacteur Joep Harmsen in The Moscow Times. Knutselaars vervaardigen kleine demonstranten van klei, papier, draad of ander knutselmateriaal. De poppetjes houden borden omhoog die zich uitspreken tegen de oorlog in Oekraïne. Wel zo veilig nu je in Rusland vijftien jaar in de cel kan belanden als je de ‘speciale militaire operatie’ – zoals het Kremlin de invasie van Oekraïne noemt – een oorlog durft te noemen.

Nadat ze zijn gemaakt, plaatsen de makers – allemaal anoniem – ze op plekken in de stad en maken ze een foto, die te vinden is op een Instagram-account: www.instagram.com/malenkiy_piket/

Nu duiken de kleine demonstranten ook in andere Russische steden op. ‘Tot nu toe zijn er nog geen arrestaties verricht’, aldus The Moscow Times.

Schermafbeelding 2022 04 01 om 15.13.24
© @malenky_piket / Instagram

Hoe vliegen en luiaards tijd waarnemen

‘Vliegen voorkomen dat ze worden doodgeslagen op precies dezelfde manier waarop Keanu Reeves vliegende kogels ontwijkt in de film The Matrix – door de tijd langzaam voorbij te zien trekken.’ Dit schreef The Guardian acht jaar geleden naar aanleiding van onderzoek naar het vermogen van dieren om afzonderlijke flitsen van snel flikkerend licht te detecteren.

Er zijn een aantal theorieën die dit fenomeen proberen te verklaren. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner een dier en hoe sneller zijn stofwisseling, hoe langzamer de tijd verstrijkt. Dit feitje intrigeerde onlinestrateeg Maxim Hoekmeijer zó erg, dat hij heel benieuwd was of het voor een luiaard dan net andersom zou zijn.

Luiaards leven niet alleen in slow motion, ze kunnen hun stofwisseling geheel op pauze zetten

Luiaards hebben namelijk precies het tegenovergestelde metabolisme, dat van een luiaard is juist heel langzaam. Ervaart een luiaard tijd dan ook trager? En betekent dit dat wij dan relatief heel snel bewegen? Het blijkt dat veel mensen met deze vraag zitten. Quora staat namelijk vol met antwoorden van onderzoekers en zelfbenoemde filosofen die dit maar al te graag hadden onderzocht. Helaas ging geen van deze antwoorden specifiek over luiaards. Smithsonian Magazine schreef wel een artikel specifiek over de luiaard, en wat blijkt? Luiaards leven niet alleen in slow motion, ze kunnen hun stofwisseling geheel op pauze zetten, en in feite hun tijdsbesef dus helemaal stopzetten.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven